Rejtélyes adatfelvétel BKK-bérlethez

2016.08.29. 12:12

Olvasónk ijedten számolt be lapunknak arról, hogy amikor fiával nemrég diákigazolványt csináltatott a XVII. kerületi önkormányzatnál, megkérdezték tőlük, hogy szeretne-e a fiú a jövőben is BKK-s diákbérlettel közlekedni. Mert ha igen, akkor jól teszi, ha kitölt egy, a személyiigazolvány-igénylő adatlaphoz hasonlító adatlapot, egyébiránt nehézségek lehetnek januártól.

Ha erről nem tájékoztatnak minket időben, vagy egyáltalán nem, akkor decemberben a két ünnep között tömeges sorok lesznek vagy csak szimplán hoppon maradunk, mert nem szólnak?

– festette az ördögöt a BKK-székház falára olvasónk.

Megkerestük a BKK-t, ahol higgadt hangnemben nyújtották át lapunknak a rejtély kulcsát. A lényeg, hogy a majdani BKK-s elektronikus jegyrendszer is része lesz a Nemzeti Egységes Kártyarendszernek (NEK). A NEK részét képező majdani elektronikus közlekedési kártya chipet tartalmaz majd, amely közhitelesen azonosítja a kártya felhasználóját.

Az elektronikus közlekedési kártyaigényléshez szükséges NEK-adatfelvételre (fényképkészítés és személyes adatok ellenőrzése) jelenleg is van már lehetőség. Az okmányirodában, illetve a kormányablaknál segítő, tájékoztató szándékkal hívják fel a figyelmet az ügyintézők arra, hogy egyéb fényképes okmány igénylésekor praktikus egyúttal a NEK-adatfelvételt is elvégezni, ezáltal nem kell később újra felkeresni a kormányablakot. Hangsúlyozzuk: természetesen elegendő idő áll majd rendelkezésre, hogy az ügyfelek részt vegyenek az adatfelvételen, az, hogy akár már most is megtehetik, egy plusz lehetőség.

Eddig a jó hír, aminek egyébként örülni kell, mert fejlődik az ország, egyszerűsödik az élet az adatlap kitöltése után. Csakhogy. Már négy éve, az első NEK-be integrált diákigazolványok kiadásánál írtunk arról, hogy a tervek szerint 2014-ben induló elektronikus jegy- és bérletrendszer is beilleszthető lesz ide. 2014 jócskán elmúlt, de elektronikus jegyrendszer még mindig nincs. 

A BKK szerint nem is kell aggódni, hogy jövő januárban lesz, hatalmas sorokat generálva a pénztáraknál. Elektronikus "díjtermék" a BKK mostani tervei szerint legfeljebb csak az év második felében lesz elérhető.  • Tippek
  • Bankszámla