Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Eltávolítják a Feneketlen-tóból a nem őshonos teknősöket

2016.09.02. 16:01

Eltávolítják a Feneketlen-tóból, majd a Fővárosi Állat- és Növénykertben helyezik el a tóban elterjedt nem őshonos teknősöket - írja az MTI.  A tó üzemeltetője, a FŐKERT Nonprofit Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályával együtt végzi az állatok kifogását.

A főként megunt háziállatként kikerülő, nem őshonos teknősök közül a vörös- és sárgafülű ékszerteknősök áttelelnek és néhol szaporodnak is a magyarországi vizekben.

Halpern Bálint, a projekt vezetője szerint már kihelyezték a teknősök elfogására szolgáló csapdákat, amiket időről időre ellenőriznek. Csónakokból is megpróbálják kifogni a vízben úszó állatokat.

Ezek a fajok a Kárpát-medence egyetlen őshonos teknősének, a mocsári teknősnek táplálék- és napozóhely-konkurenseiként jelentősen rontják azok életfeltételeit, ráadásul egzotikus parazitáik és kórokozóik terjesztésével veszélyeztethetik nemcsak a mocsári teknősöket, hanem más őshonos vízi élőlényeket is.

A vizsgálaton átesett teknősök az állatkert karanténállomására kerülnek, ahonnan a szükséges karanténidőszak leteltét követően az egészséges példányok a Nagy-tóba kerülnek.