Tarlós a Nemzeti Nyomozó Irodára bízta az FKF-es botrány felderítését

2016.09.22. 08:38 Módosítva: 2016.09.22. 08:44

Tarlós István főpolgármester átadta a Nemzeti Nyomozó Irodának a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél (FKF) a cég közbeszerzési és szerződéskötési gyakorlatának feltárására indított belső vizsgálat iratait, írja a Népszabadság. A főpolgármester azt mondta: derítse ki a rendőrség, hogy mi történt.

Korábban a Mandiner írta meg, hogy korrupciós botrányban érintett az FKF: a szervezet tanácsadójának játszottak ki egy sokmilliós tendert. E gy, a közterület-fenntartónál korábban informatikai tanácsadóként dolgozó, és  Csontos  István FKF-vezérigazgató közeli ismerősének

számító  férfi cége többszörösen is törvényszegő módon jutott sokmilliós megbízáshoz. Ennek értelmében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő.

A Mandiner szerint a 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg, hogy legalább hány órában kell tanácsot adni, és a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét is elmulasztották. A férfi még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval.

Az FKF erre úgy reagált, hogy a fővárosi cég a jogszabályok előírásai szerint működik, kötötte és köti meg szerződéseit. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a cikk megjelenése után azonnal belső vizsgálatot rendelt el a társaságnál. 

Tarlós István most a Népszabadságnak azt mondta: nem állították le a belső vizsgálatot, hanem az ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodához fordultak.

A Népszabadság szerint az FKF körül érdekcsoportok harca zajlik. Csontos István vezérigazgató Simicska Lajos köréhez köthető, de az FKF-nél befolyást akar szerezni a Rogán Antal kabinetminiszterhez, valamint Habony Árpád jelenlegi és Tombor András volt miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető érdekkör is. Utóbbi nyomására a főváros külön társaságot alapított az évi 300 milliárd forint értékű közbeszerzéseinek lebonyolítására.  Tarlós a teljes hatalomátvételt megakadályozandó később megtiltotta, hogy az említett érdekcsoporthoz kapcsolódó ügyvédekre bízzák a szerződéskötéseket.