Első körben megúszták a kilakoltatást a József nádor téri nők

2016.10.03. 16:06
Iványi Gábor - fővárosi önkormányzat: 1 - 0. Nem sikerült kilakoltatni a József nádor téri női szállóból az ott lakókat. A tervezett akció jelentékeny szociális védelmi erőt mozgatott meg.

A Népszava szombati cikkéből értesültek sokan, hogy Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője hétfőn tíz órára kéri a szimpatizánsokat és a médiát,  menjenek el a József nádor térre, és nézzék meg, a Nemzeti Együttműködés Rendszere hogyan bánik az elesettekkel és a szegényeket segítőkkel .

Ekkorra ígérték a fővárosi önkormányzat részéről, hogy embereikkel birtokba vennék az ingatlant, akár a rendőrség segítségével is. A kis szálló előtere ennek megfelelően megtelt a szociális aktivistákkal, szimpatizánsokkal, újságírókkal, sőt feltűntek ligetvédők, valamint több harcias szocialista politikus is. A levegőben lehetett érezni, hogy itt nagy balhé lesz, ha kijön a rendőrség.

Az önkormányzat szerint ugyanis a szálló nem teljesíti a szakmai minimumfeltételeket, sok a lakossági panasz a lakóira, ezért be kell zárni. Az ott lakókat egy Gyáli úti felújított szállón helyeznék el, állítólag húszan már át is jelentkeztek. Az Oltalom Karitatív Egyesületre pedig továbbá nincs szükségük, mert a feladatát a saját hajléktalanellátó intézménye, a Budapesti Módszertani Szociális Központ venné át.

Iványi Gábor lapunknak elmondta, korábban megkötött szerződésükben az áll, hogy addig működhet a női szálló a József nádor téren, amíg a fővárosnak nincs szüksége az ingatlanra. Megérti, hogy most, amikor a környéken luxusberuházás készül, szüksége lett a helyiségre a fővárosnak, viszont ragaszkodnak a szerződéshez, amiben az áll, hogy csereingatlant kapnak, ha költözniük kell.

Csereingatlan helyett azonban üzenetet kaptak, hogy távozzanak, a bentlakók pedig költözzenek az amúgy telített Gyáli úti szállóra. Iványi szerint nem igaz, hogy húszan már átjelentkeztek, mert a bentlakók többségének veszélybe kerülne a munkahelye a kiköltözéssel. Az sem igaz, hogy panaszkodtak a szálló lakóira Iványi szerint. Az igazi ok szerinte az, hogy a környéken luxusszálló épül, és nem akarják, hogy ott mászkáljanak olyanok, akik nem valók a luxuskörnyezetbe.

A várakozásnak megfelelően 10 órakor megérkeztek a főpolgármesteri hivatal vagyonkezelő ügyosztályának emberei is, akik a tömeget látva a lépcsőház egy sötétebb, néptelenebb sarkába húzódtak, és telefonon kértek erősítést. Ekkor még mindenki rendőrökre, vagy ha rájuk nem, legalább közterület-felügyelőkre számított, elhúzódó huzavonával.

A szálló vendégeinek jelentős (éjszakai műszakban dolgozó) része mit sem sejtve a perpatvarból, a szobákban aludt. A konyhában pedig fazékban rotyogott az ebédre való lencseleves. A szállón egyébként olyan nők találnak átmeneti szállásra, akiknek családi erőszak vagy más okok miatt megszűnt a lakhatásuk.

Ám a hatáság helyett egy agilis hivatali vezető érkezett, aki hamar tisztázta a tényállást Iványi Gáborral (nem hajlandó az egyesület az ingatlan átadására), majd jegyzőkönyvet vett fel az esetről, és embereivel gyorsan távozott.

Az aktivisták tapssal honorálták a visszavonulást, egy-két bentlakó hölgy úgy elérzékenyedett, hogy eleredt a könnye. A ők megköszönték Iványi Gábornak, hogy megvédte őket, Iványi pedig megköszönte az aktivistáknak és a sajtónak, hogy nem hagyták magára. Folytatás hamarosan következik, mert Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes friss közleménye szerint jelenleg tájékoztatást kér a hivatal dolgozóitól, hogy milyen indokok alapján tagadta meg az egyesület a birtokba adást, és ennek ismeretében dönt a további lépésekről.