Valér
4 °C
8 °C

3-as metró: Tarlós Orbán beavatkozásában bízik

2016.10.14. 13:52
A 3-as metró felújításának ellehetetlenülése, kritikus utasbiztonság, elkeserítő árvízvédelmi helyzet, Népszabadság, helikopterleszállók, ezek voltak a témái az eheti Tarlósinfónak.

Nem úri passzió a 3-as metró felújítása

Azzal kapcsolatban, hogy kivennék a megállók rekonstrukcióját a 3-as metró felújítására kiírt tenderből, Tarlós István elmondta, hogy nem úri passzióról van szó, hanem arról, hogy a beadott árajánlatok olyan drasztikusan drágák, hogy az veszélyezteti az egész projekt finanszírozhatóságát.

unnamed
Fotó: Tenczer Gábor

Az elmondottak szerint a főváros először megvárja, mit mond a Közbeszerzési Döntőbizottság a tenderekről. Ha szabályosnak találja őket, akkor a BKV vezetése dönthet majd arról, hogy új pályázatokat írnak ki a megállók "kiglancolása nélkül", azaz Tarlós szavaival élve újracsomagolják a pályázatokat. Ez a főpolgármester szerint minimum egy hónapos, de akár nagyobb csúszást is eredményezhet.

A kormány az elmúlt napokban két állítást is tett a metrófelújítás finanszírozásáról: az egyiket a fejlesztési miniszter hivatalos levélben fogalmazta meg, ami szerint a beruházás a meghatározott 137,5 milliárd forintos keretet nem lépheti át, mert a kormány nem ad rá egy fillérrel se többet. (A megállók felújítására adott ajánlatokkal ezt a keretet jelentősen túllépték.) A másik Lázár János szájából hangzott el, miszerint amennyit a főváros kér, annyi pénzt adnak a 3-as metróra. Tarlós viszont leginkább Orbán Viktor miniszterelnökben bízik, aki neki személyesen azt az ígéretet tette, hogy beavatkozik az ügybe. 

Hogy ez pontosan azt jelenti, hogy a finanszírozási keret megnövekedésére számíthat a főváros, vagy a gazdasági szereplők esetleges befolyásolására az olcsóbb ajánlatok érdekében, az nem derült ki. Elmondta: a keret megnövelésével az lenne a baj, hogy Brüsszel nem nézné jó szemmel, és a beígért 60%-os uniós támogatás is elveszhet.

Metró utasbiztonság: épp a kritikus szint felett

A sajtótájékoztatóra meghívták Bíró Endrét, a Metróért Egyesület elnökét, aki elmondta, hogy a megállók teljes felújításának elmaradása nem elfogadható, mert számos részben (áramellátás, szellőzés) nem leválaszthatók az alagút felújításáról. Az állomásbelsők esztétikai átépítése viszont elmaradhat, így ugyan nem lesz csilivili a megálló, de biztonságos marad. Hozzátette: a 3-as metró üzembiztonsága ma kritikán aluli, az utasbiztonsága pedig épphogy a kritikus szint felett van - de ez csak az ott dolgozók áldozatos munkájának köszönhető. Ha becsúszik egy emberi hiba, katasztrófa történhet. Tarlós közölte, hogy nagyjából egyetért Bíró Endrével.

Arra a kérdésre, hogy miért drágulhattak meg az állomások így, Tarlós azt mondta, ha mindhárom tender esetében ugyanolyan mértékben drágák az árajánlatok, az rendkívül furcsa. A Mozgáskorlátozottak Szövetségének felvetésére pedig közölte, hogy foglalkoznak vele, de nem tudja megígérni, hogy minden állomáson lift lesz.Hozzátette, hogy ha részleges lesz a metró akadálymentesítése, az még mindig jobb szerinte, mintha le kellene állítani a szerelvényeket.

Változtatási tilalom lesz a Római-parton

Tarlós ezzel kíván elé menni az ingatlanpanamáknak. Javaslatát a napokban tárgyalja az óbudai testület. Közölte még, hogy egy friss tanulmány szerint árvízvédelmi szempontból elkeserítő a fővárosi helyzet: a Margit-sziget, a csillaghegyi-öblözet, Angyalföld északi szakasza, a Víziváros és Újpest egy szakasza van a legrosszabb állapotban.

Nem lesznek újabb helikopterleszállók

Arra a kérdésre, hogy ha már a főváros felülvizsgálja a közlekedés-fejlesztési terveket, terveznek-e újabb helikopterleszállókat a kormánytagok munkájának elősegítésére, Tarlós azt felelte, hogy Sárisápra tervezne, de ott nincs hatásköre. Budapesti kezdeményezésre viszont a városhatáron belül biztos nem lesz újabb helikopterleszálló.

Népszabadság bezárása: Tarlós nem fakadt sírva

A főpolgármester a megszüntetett Népszabadsággal kapcsolatban kijelentette: úgy érzi, sokszor és igazságtalanul bántotta őt a lap, ezért hazudna, ha azt mondaná, hogy sírva fakadt, amikor meghallotta a hírt.