Nyomozás a Széll Kálmán téri felújítás fővállalkozója ellen

MZS fonodo villamos uzletek-7776
2016.10.28. 10:39
Kifizetetlen alvállalkozók, rendőrségi vagyonlefoglalás, nyomozás tartozás fedezetének elvonása miatt - ezek az állomásai a fűtésszerelőből lett milliárdos cége utolsó hónapjainak.

Több tíz, akár 100 milliós nagyságrendű elvégzett munka nincs kifizetve a Széll Kálmán teret felújító alvállalkozóknak, mindenki fut a pénze után és várja a csodát – érkezett az információ lapunkhoz az érintettektől. A teret felújító konzorcium két tagja közül csak a Wis Holding van bajban: a cég vezetőjének vagyoni részesedését a cégadatok szerint lefoglalta Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala.

Kérdésünkre a rendőrség kommunikációs szolgálata közölte: az ügyben a BRFK nyomoz különösen nagy értékre elkövetett tartozás fedezetének elvonása bűntett miatt. Az eljárásnak egy gyanúsítottja van, akit már ki is hallgattak.

Btk. 405. § Tartozás fedezetének elvonása

405. § (1) Aki írásbeli szerződés alapján fennálló követelés fedezetéül szolgáló vagyont részben vagy egészben elvonja, és ezzel a tartozás kiegyenlítését részben vagy egészben meghiúsítja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt különösen nagy. vagy azt meghaladó értékre követik el.

Mivel a rendőrség a cég részvényesének vagyonát foglalta le, nem nehéz kitalálni, hogy a magyar milliárdosról, W. J.-ről van szó, hiszen a cégnek ő az egyetlen részvényese is.

Fűtésszerelőből milliárdos

A miskolci származású, fűtésszerelőként indult W. J. vagyonát építőipari tevékenységgel és építőanyag kereskedelemmel alapozta meg, majd ingatlanfejlesztések, később energetikai beruházások következtek, írta róla a napi.hu. Az üzletember A 100 leggazdagabb című 2014-es kiadványában a 64. helyen állt 10,2 milliárd forintra becsült vagyonnal. Árulkodó, hogy a 2015-ös kiadványban már nem is szerepel.

A státusz elvesztésének minden bizonnyal egyik fő oka lehetett, hogy, mint a napi.hu beszámolt róla, 2014-ben fizetésképtelenné vált és elindult a Váci úti Európa Center logisztikai és üzleti parkot fejlesztő Terra Invest Zrt. felszámolása. A milliárdos W. J. érdekeltségébe tartozó társaságnak tízmilliárdos hiteltartozása volt. A Terra Invest 51 százalékos tulajdonosa a saját ingatlan adásvételével foglalkozó Ladent Kft., amely a Wis Holding Zrt.-n keresztül W. J. üzletember érdekeltségébe tartozik. A Céginfo.hu adatai szerint W. J. a Terra Invest igazgatóságának tagja volt a társaság felszámolásának elindulásáig, 2014 október 17-ig.

Épp hogy Terra Invest felszámolását megkezdték, egy hónapra rá W. másik cége, a Wis Holding Zrt. (a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.-vel konzorciumban) 5,3 milliárd forintos megbízást nyert el a Széll Kálmán tér felújítására. A szerződés szerint februárra be kellett volna fejezni a munkát, de az átadás három hónapot csúszott. Ezt a kivitelező azzal indokolta, hogy eredetileg nyári munkakezdéssel számoltak, de csak télen tudták elkezdeni a munkát, ami lelassította a folyamatokat.

A Széll Kálmán téri meló 

A WIS Holding Zrt. a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.-vel konzorciumban (Széll Kálmán tér 2014 Konzorcium néven) nyerte el a budapesti Széll Kálmán tér (régen Moszkva tér) felújítását. A kivitelezési munkák 2015. januárjában kezdődtek el, az ünnepélyes átadásra 2016. június 17.-én került sor.

A Széll Kálmán téri felújítás részletes számláit az Index kiperelte a BKK-tól. Az első négy mérföldkő számlái rendben meg is érkeztek (itt megtekinthetők). Az árak azonban az utolsó, ötödik mérföldkő, valamint a pótmunkák elszámolása után látszanak majd igazán. Ám ezeket a számlákat egyelőre pont a Wis Holding pénzügyi zavarai miatt még nem küldte el lapunknak a BKK.

Mint megtudtuk, olyan szerződést kötöttek, ami alapján abban az esetben, ha az alvállalkozóknak nem fizet a fővállalkozó, akkor a BKK kihagyhatja őt, és egyenesen az alvállalkozóknak utalhat. Ezt történt most is, de ez az elszámolás jóval bonyolultabb, mintha egy számlára fizetnének be mindent, és mindegyik alvállalkozót még így sem tudják bevonni.