Esztétikai diktátor tervei szerint épül a Benczúr-kert

2016.11.15. 12:35 Módosítva: 2016.11.15. 13:03
Hiába volt pénteken lakossági fórum, továbbra is irtják a növényzetet és gyalulják a parkot a Benczúr-kertben. Pedig a cél nemesnek tűnik, de az ellentétes vélemények és a politikai érdekek tönkre tehetik az egész projektet. A lakosok már készek lennének tüntetni is, ha kell.

A múlt héten írtunk először a Benczúr-kertről: az önkormányzat nem kommunikált elég hatékonyan a helyiekkel, és gyakorlatilag őket megkerülve kezdték felújítani a játszóteret, ami a fakivágások miatt elég nagy felháborodást keltett. A lakosok becsapva érzik magukat, és szeretnék, ha leállna az építkezés, amíg közösen át nem beszélik a terveket, hogy egy mindenki számára előnyös megoldás szülessen. Ennek érdekében az önkormányzat november 11-ére fórumot szervezett, ami azonban nem sok sikert hozott.

Egy kicsit mindenkinek igaza van

A Benczúr-kert úgy jött létre, hogy még a kommunista időkben megcsonkították, majd egybenyitották öt ház hátsókertjét. Ebből alakult ki aztán később a játszótér, amit a rendszerváltás után kijátszottak a lakosok kezéből, és csak a helyiek kitartása miatt nem építették be a területet. Az önkormányzatnak végül a 2000-es évek elején komoly pénzekért sikerült visszavásárolni a Benczúr-kertet, majd egy kisebb felújítás után újra megnyitották.

Hatvani Csaba szocialista politikus szerint a felújítás demokratikus úton történt: az ott lakók szavazhattak a felújítási tervekről, és ezt a helyiek is megerősítették. Olga Kutyina, aktív játszótérhasználó anyuka is azt mondja, hogy most is valami hasonlót szeretnének a helyiek. A bökkenő csak az, hogy ez gyakorlatilag megtörtént. 

Az önkormányzat végzett közvélemény-kutatást, online-t és személyeset egyaránt. A kérdés mára inkább az, hogy tényleg azokat kérdezték-e, akik használják a Benczúr-kertet. A fórumon emiatt ki is törtek az indulatok, ugyanis sem a lakók, sem a közös képviselők nem kaptak értesítést arról, hogy mire készül az önkormányzat, így a fórumon jelen lévő, a dologban leginkább érintettek helyiek kimaradtak a kutatásból. Amikor a helyiek ezt szóvá tették, Papp Katalin tervező kiabálni kezdett velük és lehazugozta őket, meséli Olga Kutyina.

Az önkormányzat szerint ők biztosították a véleménynyilvánítás lehetőségét a lakók számára, és nem az ő hibájuk, hogy azok nem tájékozódnak a kerület ügyeivel kapcsolatban. Kérdés viszont, hogy miért nem értesítették azokat, akiket törvény szerint értesíteniük kellett volna. 

Az "esztétikai diktátor" 

A VI. kerület képviselő testületében Hatvani Csaba – aki egyébként a kérdéses körzet választott képviselője – volt az egyetlen, aki  már februárban is ellenezte a tér Simonffy Márta alpolgármester által támogatott felújítását. Most is az építkezés leállítása és a lakosság bevonása mellett érvel, és egy sürgős előterjesztéssel készül a november 17-ei képviselői ülésre.

A dokumentumban a "formálisan önmaga által kikiáltott magaskultúráért és esztétikáért felelős" Simonffy Márta alpolgármester tevékenységét kritizálja és javasolja, hogy hozzanak létre egy ad-hoc bizottságot, amelyben Simonffyn, Matus István főépítészen és Hatvanin kívül helyet kapna két helyi lakos is. A bizottság átdolgozhatná a már meglévő terveket, ez időre pedig felfüggesztenék az építkezési munkákat. Ez persze bizonyos bírságokkal járna, de szerinte az önkormányzatnak ezt jelen helyzetben be kell vállalnia. 

Hatvani egyébként esztétikai diktátornak nevezte Simonffy Márta alpolgármestert, aki az elképzeléseit rendszeresen ráerőlteti másokra, és ez legtöbbször katasztrofális eredményekkel jár. Szerinte ilyen véget ér a Benczúr kert 150 millió forintos fejlesztése is, hisz csak a vár-dombbal voltak problémák, az új tervek pedig senkinek nem tetszenek. A helyiek szerint ez az egész simán megelőzhető lett volna, ha Hatvani már februárban szól a tervekről az őt megválasztóknak, és nem csak most ügyködik, amikor már lehet, hogy elkéstek.

A cél nemes, de a lakók nem azt akarják

Simonffy az Indexnek nem akart reagálni Hatvani kritikáira, viszont elmondta, hogy őt csak az motiválta, hogy valami újat és valami egyedit hozzanak létre, ami méltó a komoly múlttal rendelkező Benczúr-kerthez. Nem akart egy sztereotip, EU-komfort játszóteret, helyette olyan esztétikai koncepciót képzelt el, ami összehozza a 19. század végét a 21. századdal. Nem ráerőltetni, hanem megmutatni szeretné az embereknek a magaskultúrát, ezért kért fel olyan szakembereket, mint Kő Boldizsár, az ország legjobb játszótértervezője. Szerinte nem lehetetlen feladat, hisz annak ellenére, hogy kezdetben a Hunyadi-tér felújítása miatt is kifütyülték az emberek, a véleményük idővel pozitívan változott.

Azonban a lakók nem feltétlenül osztják ezt az elképzelést. November 14-én elküldtek egy levelet a Terézvárosi Önkormányzat 14 képviselőjének, amiben egy közös munkacsoport létrehozását kérik.  Szeretnék, ha felfüggesztené az önkormányzat a munkát és figyelembe venné a helyi közösségek jogos igényeit. Ilyen például az, hogy felejtsék el a tervezett foglalkoztató helyiséget üvegablakostól együtt úgy, ahogy van. Nem kell senkinek, teljesen haszontalan és értelmetlen, de még az önkormányzat által készített felmérés szerint is csak a kilencedik a rangsorban, egyedül az "egyéb" igényeket megelőzve. 

Továbbá hagyják békén a növényeket, ugyanis hiába csak hét darab fára kapott az Önkormányzat kivágási engedélyt (pótlási kötelezettséggel), a 23 fából csak 13 maradt meg. A harmadára csökkent játszótéren szerintük már így sincs semmi, ami árnyékot adna, a két hinta, a kis homokozó és vár pedig édeskevés egy 150 milliós projekttől. Amennyiben pedig nem történik érdemi változás, akkor a lakók készek tüntetni a játszóterükért.