137 milliárd helyett 171-be kerülne a 3-as metró

2016.11.18. 12:05
Két határidőt jelentett be a főpolgármester. 1. 2017 júniusában elkezdődhet a 3-as metró felújítása. 2. 2019 tavaszán átadhatják a római-parti gátrendszert.

Az engedélyezés terveire írták ki a 3-as metró felújítására vonatkozó pályázatokat, de álmukba se gondolták volna, hogy ilyen magas árajánlatokat kapnak, derült ki Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatóján. Ha 137 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, akkor nem költhetnek el 171 milliárd forintot, tette hozzá.

Metró: 2017. június

Ezért most várhatóan megsemmisítik a kivitelezési tenderek eredményeit, és új pályázatokat írnak ki, immár a napokban elkészülő pontos kivitelezési tervek alapján. Azt remélik, hogy ennek ismeretében az ajánlatadók kevesebb kockázatot fognak bekalkulálni, és alacsonyabb árakat adnak majd. Az újra kiírt kiviteli tendereket tavasszal bontják, akkor kiderül majd, hogy valóban lejjebb mennek-e az árak.

A főpolgármester elmondta: ha kezelhetők az árak, akkor júniusban megkezdődhet a 3-as metró felújításának kivitelezése.

Életveszély és félelemkeltő röplapok

Mik a teendők vészhelyzetben? címmel indít tájékoztató kampányt indít az életveszélyes 3-as metróban a demokrtikus Kolíció. A DK szerint a metrókocsik műszaki állapota katasztrofális: minden metrókocsiban van 11 olyan alkatrész, amely több áldozatot követelő, halálos kimenetelű katasztrófát okozhat, ami bármikor bekövetkezhet. Ezért tájékoztató kampányt indítanak a 3-as metróban, a felkészítéssel az utasok biztonságérzetét is szeretnék növelni.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint a Demokratikus Koalíció röplapja arcpirító, a valóságot meghamisítja, tartalma alkalmas a lakosságban félelemkeltésre, és közvetlen közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyeget. Budapest városvezetése figyelmeztet, hogy az ilyen cselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Gát: 2019. március 31.

Megkezdődött a Római-parti árvízvédelmi gátrendszer újratervezése. Tarlós közölte: ha minden a tervek szerint megy, jövőre elkezdik építeni a gátat. A tervezést azért kellett újraindítani, mert megváltoztak a gátak kötelező magasságát meghatározó jogszabályok (magasabb gát kell). A főpolgármester szerint január 15-ig meglesz az új terv, valamint az az összehasonlító tanulmány, ami az alternatív Nánási út-Királyok útja nyomvonalat összehasonlítja a part menti nyomvonallal költségek, fakivágás, és egyebek tekintetében. 

Ha pedig továbbra is minden a terv szerint halad, Tarlós szerint 2019 március 31-ig átadják a parti védművet a Rómain.