Aliz
6 °C
14 °C

Tarlós leállíttatta a munkát a Római-parton

A Fák A Rómain csoport birtokába került az a szerződés, ami szerint a Vízművek már decemberben nekikezdett volna a Római-partra tervezett mobilgát alatti vízvezeték kiváltásának, méghozzá úgy, hogy a védmű nyomvonalának tervei és az alternatív nyomvonal vizsgálatai még el se készültek. Tarlós István megkeresésünkre közölte, azonnal felfüggeszti a munkát.

A főpolgármester bő egy hete jelentette be, hogy új tervek készülnek a Római-parti mobilgátra, valamint megvizsgálják a Nánási út - Királyok útja alternatív védmű nyomvonal megvalósíthatóságát is. Ehhez képest a fővárosi önkormányzat és a Fővárosi Vízművek már kötött egy szerződést, amely alapján a napokban megkezdődik a munka a korábbi part menti védműnyomvonal alatt húzódó vízvezeték kiváltására. A Fák A Rómain csoport szerint a közműkiváltás miatt 800-1000 fát fenyeget az azonnali kivágás, továbbá

a főpolgármester bejelentése ezek szerint porhintés volt.

A civil szervezet szerint a "trójai falóként előretolt" vízvezeték-építés úgyis tönkreteszi a Római-partot, így nem állhat a gát építés útjában több érv. Ezért, bár az általuk december 11-re tervezett Tél a Rómain esemény a part különleges, téli hangulatát lett volna hivatott bemutatni, a szervezők nem fognak habozni a családias hangulatú rendezvényt a Római pusztítását beindító munkálatok megállítására használni.

A Fák A Rómain csoport szerint a helyiek és a civil szervezetek továbbra is a jelenlegi fővédvonal nyomvonalát, a Nánási út - Királyok útját javasolják a Csillaghegyi öblözetben élő 55 ezer ember védelmére. Így a sokkal biztonságosabb és olcsóbb védmű mellett a Római jelenlegi, természetközeli karaktere is megmaradna, ahol a köztér rendezését követően egy Európa-szerte vágyott parti sáv alakulhatna ki.   

Megkerestük Tarlós Istvánt, miért kezdődik el a vízvezetékcsere, ha a tervek és az alternatív nyomvonalat vizsgáló tanulmány még nincs is kész. A főpolgármester kérdésünkre elmondta: mivel valóban nem jól jönne ki, ha elindulna a munka, felfüggeszti a vezetékcsere kivitelezését január közepéig, azaz addig, amíg az alternatív tanulmányterv nincs az asztalon. A munkák leállítására azonnal felkérte Haranghy Csabát, a Vízművek vezérigazgatóját.

Friss tanulmány: a fővárosi gátak egytizede kritikus állapotban van, élen a Csillaghegy

Ha mobilról nézi, most forgassa el a képernyőt!

Nemrég készült el a Fővárosi Csatornázási Művek a fővárosi árvízvédelmi gátszakaszok vizsgálatával, ami kritikus képet fest a budapesti árvízvédelmi szakaszok megfelelőségéről. Infografikánkon jól látható, hogy a gátak egytizede, elsősorban a csillaghegyi (római-parti), valamint az angyalföldi és újpesti szakaszok kritikus állapotban vannak.

A legrosszabb állapotban egyébként a margitszigeti gát van, de mivel ott nem laknak emberek, veszélyességi szintje nem magas. A gátak magassága a Duna-part tejes hosszának csak egyharmadán felelnek meg a törvényi előírásoknak (főleg a déli szakaszokon).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?