Pillangó utcai metróbaleset: megvannak a feketedobozok adatai

2016.12.07. 14:53

A Pillangó utcánál történt metróbalesetben szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása, az abból kinyert adatok alátámasztják a helyszíni szemle megállapítását, írja az MTI a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szerdai közleménye alapján. A KBSZ vizsgálóbizottsága letöltötte a balesetben érintett mindkét szerelvény adatrögzítőjének tartalmát. Az ütköző metró nem lépte túl a sebességkorlátozást, írják.

Az NFM Közlekedésbiztonsági Szervezet közleményében a hétfői balesetet rekonstruálva azt írta: az elöl haladó vonat rendben megállt a Pillangó utcai állomáson, ahol 1 perc 20 másodpercet állt a balesetig.

A mögötte érkező vonat az adatrögzítőről kiolvasottak szerint az Örs vezér téri indulás után 356 méter megtételével 57,9 kilométeres óránkénti sebességig gyorsult fel, "ekkor a gyorsítás véget ért, megszűnt a vonóerő, a jármű saját lendületéből gurult tovább 341 métert, gyakorlatilag a korábbi sebességét tartva", majd megkezdődött a vonat fékezése. A fékezéstől számított 14 másodperc múlva a kerekek sebessége nullára csökkent és a vonat álló kerekekkel csúszott az ütközésig.

A kerekek sebességének nullára csökkenésével szinte azonos időben megkezdődött a jármű automatikus vészfékezése, majd a vezető "aktiválta a vészütő gombot is". Ez azonban a vonat sebességére már nem volt érdemi hatással a kerekek álló helyzete miatt. Az ütközés a számítások szerint körülbelül 18-20 kilométeres sebességgel történt - olvasható a közleményben.

A KBSZ adatai szerint az ütköző metró nem lépte túl a hatályban lévő sebességkorlátozásokat.

Hétfő reggel ütközött össze két metrószerelvény a 2-es vonalon, a Pillangó utcai metrómegálló közelében. A balesetben többen megsérültek. A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást vasúti közlekedés veszélyeztetésének gyanúja miatt.

Információink szerint rengeteg embert hallgatott meg hétfő este a rendőrség a hétfői metróbalesettel kapcsolatban, a kihallgatások kedden reggel is tartottak. A BKV alkalmazottai mellett az érintett utasok, köztük a súlyos sérültek is beszámoltak a történtekről, sőt a Metróért Egyesület vezetőjét is bekérték késő este a rendőrségre. A rendőrség keddre virradó éjjel kiszállt a 2-es metró járműtelepére, és házkutatást tartott – értesült több forrásból a Vs.hu. A lap úgy tudja, sorban hallgatják ki a BKV vezetőit a hétfő reggeli, Pillangó utcai baleset ügyében.

A négyes ülés szélén, az oszlop mellett üldögélt a metróbaleset egyik komolyabb sérültje, egy idősebb nő, akinek két bordája is eltört a hétfő reggeli ütközésnél. Az Indexnek a nő azt mondta, kártérítési pert indít.