Tarlós: Az OLAF-észrevételek többsége 2005-2009 közöttre vonatkozik

2017.01.17. 21:45
Mintegy nyolcvan észrevételt tett a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), egy kivételével valamennyi a 2005-2009 közötti időszakra vonatkozik - közölte Budapest főpolgármestere kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Tarlós István elmondta, hogy az OLAF-jelentés nincs a birtokában, de a kedvezményezett jogutódaként vannak hiteles információi, számol be róla az MTI. Eszerint az OLAF csaknem nyolcvan "komolynak mondható észrevételt" tett, amelyeknek egy része - feltételezések szerint - büntetőjogi relevanciával bír - fogalmazott. Az a helyzet, hogy a mintegy nyolcvanból a 2010 utáni időszakot összesen egy érinti - tette hozzá.

Mint kifejtette, az OLAF a 2010 utánról azt a megállapítást tette, hogy elmaradt az ellenőrző mérnökre vonatkozó közbeszerzési eljárás. A BKV két tendert írt ki egymás után, de ezeket "valamilyen okból betámadták", és ennek az lett az eredménye, hogy addig maradt a régi mérnök. "Ez tarthatatlan állapot volt", és ezért közbeszerzésen kívül, kormányhatározat alapján megbízták a Budapest Közutat, hogy nevezzen ki mérnököt - mondta Tarlós István. Az OLAF egyébként azt is megállapította, hogy akik addig az ellenőrző mérnök szerepkörében dolgoztak, súlyos szabálytalanságokat vétettek és összeférhetetlenség is fennállt, amelyet évekig nem szüntettek meg, majd a kinevezéstől kezdve a szabálytalanságok megszűntek - fűzte hozzá.

Tarlós István emlékeztetett, "első kellemetlen kötelességük" az volt, hogy a 4-es metró ügyében kellett feljelentést tenniük. Amikor 2010-ben átvették a főváros irányítását, még éveket kellett dolgozni a 4-es metrón, de nagyon sok mindenen már túl voltak, a 2005-2010 közötti időszak történéseinek egy nagyon jelentős részével "már direkt módon nem találkoztak" - mondta a főpolgármester, megjegyezve: szerinte a fentiek miatt Horváth Csaba (MSZP) és Gy. Németh Erzsébet (DK) fővárosi képviselőknek "óvatosabban" kellene nyilatkozniuk az ügyben.

Tarlós István szólt arról is, hogy a Demszky Gábor volt szabaddemokrata főpolgármester által az ügyben említettek "egy árva szóval nem szerepelnek" az OLAF-jelentésben.

Kitért arra is, el tudja képzelni, hogy Demszky Gábor "háta mögött megcsinálhattak, meg elronthattak dolgokat". Továbbá megfelelhet az igazságnak, hogy ilyen sok szerződésről nem tudott semmit, de akkor "súlyos alkalmassági probléma vetődik fel" - mondta.

A főpolgármester reményét fejezte ki, hogy a jelentést megismerheti majd mindenki.

A 3-as metró állapota kapcsán a főpolgármester Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnökének a bejárást követő tájékoztatóját idézte: "összességében elmondható, hogy a pályán és annak környezetében a közlekedés biztonságát veszélyeztető meghibásodás nem tapasztalható".

Tarlós István annak kapcsán, hogy az MSZP tüntetést szervez a 3-as metró felújításának gyorsítására, azt mondta: nem egészen érti, hogy olyan emberek, akik éveken keresztül semmit nem tettek a metróért, most "mire szervezkednek".  • Tippek
  • Személyi kölcsön