Forgalmival ingyenes a fővárosi és elővárosi tömegközlekedés a kitiltott autósoknak

2017.01.25. 12:34

A Fővárosi Közgyűlés szerdán a forgalmi engedély felmutatása mellett - szerda délután négy órától - ingyenessé tette a tömegközlekedést azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt.

A testület egyhangúlag támogatta az erről szóló ideiglenes rendeletmódosítást. Ezt Tarlós István főpolgármester szóban kezdeményezte azoknak az ellenzéki javaslatoknak a vitájában, amelyek mindenkinek ingyenessé tették volna a budapesti tömegközlekedést szmogriadó idején.

Tarlós István hangsúlyozta, javaslatával a legrászorultabbak kaphatnak segítséget, nem híve ugyanis annak, hogy a legjobb környezetvédelmi besorolású, vagyis általában újabb és drágább autók tulajdonosai is ingyen használhassák a tömegközlekedést.

Ingyenessé tették a szmogriadó miatt kitiltott autósoknak az utazást a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz állami megrendelésű budapesti elővárosi járatain is szerda délután négy órától a szmogriadó visszavonásáig - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel.

Azt írták, a Fővárosi Közgyűlés döntését támogatva rendelték el az intézkedést Budapest közigazgatási határán belül.

Azok utazhatnak ingyen gépkocsijuk forgalmi engedélyének felmutatásával, akiknél a dokumentumban a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy akiknek a forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot - olvasható a közleményben.