Adalbert
15 °C
21 °C

Kampány indult, hogy idén nyáron is köztér legyen a Szabadság hídból

2017.02.06. 14:05

Tavaly nyáron csodálatos dolog történt Budapesten, miután villamos sínek felújítása miatt lezárták a Szabadság hidat: az emberek elkezdték használni a város központjában hirtelen felszabadult teret, spontán bulik, koncertek, ingyenes jóga, tánc és grill partik lepték el az autóutat és a járdát.

A fővárosi közterek megújításával foglalkozó VALYO – Város és Folyó Egyesület most kampányt indított, hogy idén nyáron minden hétvégén zárják le az autós forgalom elől a hidat és köztérként nyissák meg minden budapestinek.

„A jó köztér legfontosabb ismérve szerintünk a fogyasztási kényszer nélküli használhatóság, ahol nem kell drága kávét vagy sört venni, hogy élvezhesd a hely adottságait. Tavaly örömmel szemléltük, hogy a híd spontán használói magukénak érezték a teret, programot szerveztek ide, és vigyáztak rá. A legmeghatóbb jelenet számunkra (a nagy tömegen túl) a hídfőknél spontán kialakult szelektív szemétgyűjtés volt.” – írta közleményben Tömör Miklós, a VALYO tagja.

Az egyesület most online kérdőívben gyűjti össze a tavalyi tapasztalatokat és a jövőre vonatkozó ötleteket, hogy azok alapján kidolgozzanak egy tervet és idén szervezett formában ismét a gyalogosoké legyen a főszerep a hídon. A szervezet Facebook-oldalt is indított Szabihíd néven.

Így élveztük a Szabadság híd szabadságát