2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Nemzetközi elfogatóparancs van érvényben a 4-es metró egyik érintettje ellen

2017.02.09. 09:41 Módosítva: 2017.02.09. 17:44

Belföldi, majd nemzetközi és európai elfogatóparancsot is kiadtak a 4-es metró projekt egyik szereplője ellen, válaszolta Szabó Tímea kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész. A Magyar Nemzet azt írja: a szökésben lévő gyanúsított Gulyás László, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetője, akit a lap "Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasának" nevez.

Frissítés, 17.44: Nem Gulyás Lászlót körözik a hatóságok.

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azzal a kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, hogy az elmúlt hat évben miért nem történt érdemi előrelépés a 4-es metró beruházással kapcsolatos nyomozásban.

Megszólalt Demszky is

Demszky Gábor egykori főpolgármester az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy amikor a négyes metró projekt indult, Gulyás László volt az egyetlen a környezetükben, aki korábban metrót épített, ő volt az első igazgatója a DBR metróprojektnek. "Soha semmilyen szabálytalanságot nem tapasztaltam a munkájában, ő egy tiszta, kitűnő, kiváló szakember, és nem hiszem, hogy ő bujkál."

Azt mondta, ő sem bujkál, csak nem érték el a hatóságok, a Fővárosi Bizottság meghallgatására azért nem ment el, mert tíz nappal később kapta meg a levelet. Demszky egyébként tűzbe tenné a kezét Gulyásért.

Polt Péter válasza szerint a magyar hatóságok már évekkel az  Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatának megkezdése előtt tettek lépéseket gyanús visszaélések ügyében:

  1. Karsai Péter országgyűlési képviselő és az Állami Számvevőszék feljelentése nyomán a Fővárosi Főügyészség 2009. december 2-án rendelt el nyomozást tizenegy, a 4-es metró projekthez kapcsolódó szerződés miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában 2012 . július 27. napján megszüntette az eljárást.  
  2. A szintén a 4-es metró projekthez kapcsolódó, az Alstom Transport SA-val metrókocsi-beszerzésre kötött szerződés miatt 2011. január 3-án a Fővárosi Önkormányzat feljelentésére rendeltek el nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt. A nyomozást 2016. szeptember 16-ig a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta, az ügyet ezután ügyészi hatáskörbe vonta a Központi Nyomozó Főügyészség. A Központi Nyomozó Főügyészség 2016 októberében házkutatásokat hajtott végre, és két gyanúsítottat hallgatott ki. Az ügyben egy harmadik gyanúsított is van. A Központi Nyomozó Főügyészség egy más eljárásban 2016 . október 3-án elrendelte ennek a harmadik személynek az őrizetbe vételét, ezt azonban a bíróság elutasította. Ez az ember ezután elhagyta az országot. Ellene belföldi elfogatóparancsot adtak ki, majd nemzetközi és európai elfogatóparancsot is. A nyomozást legutóbb 2017. április 3-ig hosszabbították meg. A Magyar Nemzet azt írja, hogy a szökésben lévő gyanúsított Gulyás László, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetője, akit a lap "Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasának" nevez.
  3. Az OLAF zárójelentésének megállapításai alapján több szerződés miatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. A Központi Nyomozó Főügyészség idén január 23-án hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda végez.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásával kapcsolatos jelentése "már alapot adhat arra, hogy büntetőeljárás induljon ebben az ügyben", mondta csütörtökön a TV2 reggeli műsorában Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Tuzson azt mondta: a  jelentésében hat-nyolc bűncselekménytípust sorol fel az OLAF, és az ügyészség döntése, ki ellen indít eljárást a "szövevényes nemzetközi bűnügyben", amelyben felbukkannak 2010 előtti kormányok mellett budapesti városvezetők és nemzetközi nagyvállalatok.

Az államtitkár minden idők legnagyobb csalásának, visszaélésének nevezte az esetet. Az OLAF jelentésében foglaltakat úgy összegezte:

ennek a 452 milliárdos beruházásnak nagyjából az egyharmadát ellopták.