Lebontják a Normafa kísértetszállóját

2017.02.16. 14:13

A XII. kerületi önkormányzat egy előzetes szakértői eljárással elindította az elhagyatott Olimpia Szálló kisajátítását a napokban, tudtuk meg Váczi János alpolgármestertől. Az önkormányzatnak azért van szüksége az ingatlanra, mert a Normafa-koncepció, amire 7 milliárd forintot biztosított a kormány, parkkal számol a szálló helyén, mellette az Eötvös út-Konkoly-Thege út találkozásánál pedig parkolókat építenek. Itt lenne nem messze a Normafa kapuja, ide futna fel a meghosszabbított fogaskerekű, nem messze tőle információs központ lesz.

Mint Váczi elmondta, az elmúlt években a Normafa zöldterületeit tették rendbe, játszóterek épültek. Most több épület rekonstrukciója folyik: a Hild villát, a Fácán vendéglőt és az egykori lóvasút-végállomást is felújítják. A Normafa kapu ezek után következne, az Eötvös út 48. alatt álló Rajk villa központi információs épületté alakításával és a parkolók áthelyezésével. (Az épületet azért nevezték sokáig Rajk villának, mert az ÁVH itt kínozta meg brutálisan a Rajk-per vádlottait.)

Egyes ingatlanok kisajátítása közérdekből történhet. Az előzetes szakértői eljárást követően az önkormányzat kisajátítási kérelmet nyújt be a hatóságnak, ez esetben a Budapest Főváros Kormányhivatalának, ami (szakértőt meghallgatva) határozatban dönt arról, hogy milyen ellentételezés illeti az ingatlan tulajdonosát (felajánlott csereingatlan, pénzbeli kártalanítás). A kisajátítási határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.

Ha ez meglesz, akkor lehet szó majd sípályáról Váczi szerint. Ez a pálya a hajdani sípálya részleges (Harangvölgy nélküli) visszaállítása lesz, tárcsás felvonóval, műhavas hóágyúkkal. Hozzátette, ha az ideihez hasonló telünk lesz, akkor akár 8-10 héten keresztül is lehet majd síelni a Normafán.

Az Olimpia aranykora

A mára lepusztult Olimpia hotel aranykora az 1972-es átadás után két-három évvel kezdődött, és egészen a nyolcvanas évek végéig, a kilencvenes évek elejéig tartott. Jártak ide a fociválogatott tagja, vezetői, Barótitól Puskás Öcsiig, vízipólósok, például Kárpáti György, vagy ökölvívók, birkózók. A hotelben gyakran rendeztek divatbemutatókat, konferenciákat, itt laktak például a nemzetközi gazdasági konferenciák delegáltjai a nyolcvanas években.

Mint arról beszámoltunk, az Olimpiában forgatták a Linda tévésorozat egyes részeit, és itt osztotta a pofonokat Ötvös Csöpiként Bujtor István is. Jártak fel énekesnők, kimittudosok is. A szálló alkalmazottai sokáig emlegették, amikor egy neves énekesnő betértekor nagyon megdicsérte a helyet, hogy milyen szép, majd elcsúszott és a fenekére esett.

1993-ban az Olimpia Hotelt privatizálták, a vevő az IBUSZ volt. Az új vezetés stratégiája nem jött be, megváltozott és csökkent vendégkör. Az addig prosperáló szálló három évig veszteséget termelt, majd bezárt. A tulajdonos többször próbált túladni az ingatlanon, de a magas vételár (1,2 milliárd forint) nem csalogatta a vevőket. Az ingatlan tulajodonosai: IBUSZ Zrt., Echmea Kft., XII. kerületi önkormányzat (7%), I. kerületi önkormányzat (nem meghatározó arányban), V. kerületi önkormányzat (nem meghatározó arányban), La Quinta Kft., Kálmán Péter volt igazgató (nem meghatározó arányban).