Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarlós: Ha kell, én ki fogom mondani, mi legyen az olimpiával

2017.02.17. 15:30 Módosítva: 2017-02-17 18:33:34

Az aláírások számát ismeri, de nem ismeri még a kormány álláspontját az olimpiáról és a népszavazásról, így reagált Tarlós István azokra a hírekre, miszerint a Fidesz rátolja a felelősséget, lefújja-e a budapesti olimpiát. Ezért először kontrollálja, valóban így vélekedik Orbán Viktor, és Borkai Zsolt a MOB részéről. 

Ha tényleg így van, és mindenki visszalép, és mindenki rá néz, akkor ő ki fogja mondani, amit kell, és szerdán beviszi a fővárosi közgyűlés elé az olimpia visszavonásáról szóló javaslatot, jelentette ki lapunknak.

Tarlós este egyeztetett Orbánnal

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti olimpiai pályázat további sorsáról az Országházban. Közös közleményükben arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb a csütörtöki nap folyamán - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket.

Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester már délelőtti sajtótájékoztatóján megpendítette, hogy súlyosan el fog gondolkozni, ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás az olimpiáról tartandó népszavazásra. Sőt, elgondolkozik azon is, hogy vissza kell vonni a pályázatot.

Ezután derült ki, hogy a szükségesnél jóval több aláírás gyűlt össze, és a fideszes vezetők ennek hatására elkezdték a fővárosra mutogatást. Tarlós elmondta, furcsának tartja, hogy ennyi ember ilyen gyorsan meggondolta magát. De hajlik rá, hogy elfogadja a nép akaratát.

Tarlós hozzátette, hogy annyiban másabb a helyzete az olimpiai visszalépést korábban bejelentő római polgármesternél, hogy Budapest már beadta a MOB-bal közös pályázatot az olimpia megrendezésére, Róma pedig még nem.

Ezért Budapesten még két testület döntésére van szükség az esetleges visszalépéshez: a Magyar Olimpiai Bizottság és a fővárosi közgyűlés határozatára. Ha ezek megvannak, és mindenki bujkál, ő kiáll az emberek elé, és bejelenti a visszalépést, közölte a főpolgármester.

Fekete-Győr András, a Momentum vezetője az aláírások leadásakor ezt üzente a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak: Gyávaság lenne, ha megpróbálnák ellehetetleníteni a népszavazást, és árulás, ha a referendum előtt visszavonnák a pályázatot. A Momentum szerint ugyanis ezzel a Fidesz elárulná azt a több százezer magyar embert, aki támogatja az olimpia ügyét.  Fekete-Győr András szerint ők ugyan ezt másként gondolják, de a lényeg, hogy minél több ember mondhassa el a véleményét. Erre a népszavazás a megfelelő eszköz, nem szabad az emberek kezéből kicsavarni a döntés jogát.