Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat ábra, amiből kiderül, miért jobb a bécsi tömegközlekedés, mint a budapesti

GettyImages-551905149
Bécs önkormányzata fanfárok kíséretében kommunikálta a napokban, hogy 2016-ban megfordult a trend: több éves bérletet vettek a bécsiek, mint ahány érvényes forgalmival rendelkező gépkocsi van az osztrák fővárosban.

Folyamatosan nő a tömegközlekedők száma is: rekordszámú, utasa volt 2016-ban a bécsi BKV-nak, a Wiener Liniennek. Valamit tudhatnak az osztrákok, ezért összehasonlítottuk a bécsi statisztikát a budapestivel. Ez jött ki:

Hozzá kell tenni, hogy a bécsi éves bérlet azért is nagyon vonzó, mert lehet fizetni havi átutalással vagy csoportos beszedéssel is, épp ezért havi bérletet szinte senki sem vesz. Volt ilyen terv korábban a BKK-nál is, elenyészett. Pedig valószínűleg sokan igénybe vették volna.

A bliccelést nem teljesen egyformán számolja a két cég: Bécsben a jegyellenőrök 6,6 millió utast ellenőriztek tavaly, akik közül 113 ezer, vagyis 1,7 százalék bliccelt. Budapesten a BKV a bliccelők számának a teljes hálózatra vetített átlagát vette.