Megint visszavonták a 3-as metró felújítási tenderét

untitled shoot-1691
2017.02.28. 13:12

Az unió pályázatfigyelő lapjában megjelent, hogy a BKV visszavonta a 3-as metró déli szakaszának felújítására december végén kiírt tendert. A pályázatot a BKV írta ki, de a Fővárosi Közbeszerzési Kft. bonyolította.

A visszavonásról szóló hirdetményben nincs megjelölve ok. Megkérdeztük Radnai Tibort, a felújítás projektfelelősét, aki a következőket mondta: a tavaly december 27-én kiírt tendert egy nappal, december 28-án követte egy jogszabály-módosítás, ami több, uniós közbeszerzésről szóló kormányrendeletet módosított. 

A 27-i pályázat nem felelt meg a jogszabály-módosításnak, de a projektvezetés szerette volna megtartani, ezért állásfoglalást kért a minisztériumtól, hogy megteheti-e. Az állásfoglalás a napokban érkezett meg, és a kormány azt javasolta benne, hogy vonják vissza a pályázatot, és írjanak ki újat.

Radnai elmondása szerint ezért vonták vissza most a déli szakaszra kiírt tendert. Március elején írják ki a három szakaszra és az alagút egészére vonatkozó pályázatokat. 

Közölte továbbá, hogy az egész projekt nem szenved nagy késedelmet, mert a decemberi pályázattal lépéselőnyben voltak. Azzal, hogy a négy pályázatot márciusban egyszerre írják ki, annyi változott, hogy az értékelés, bírálat is egy időben lesz.

A projektigazgató szerint tehát, ha a pályázatok március elején megjelennek, és nem jön közbe semmi, akkor júliusban megköthetik a kiviteli szerződéseket. Ezt az állítást kell összevetni azzal a legutóbbi állítással, hogy a 3-as metrón a nyár elején, májusban-júniusban megkezdődhet a munka.

A felújítás három szakaszára korábban kiírt pályázatokat tavaly ősz végén nyilvánították eredménytelennek, mert 50 százalékkal többe kerültek, mint az előzetesen becsült költség, és a kormányhatározatban megfogalmazott támogatási szerződésben megfogalmazott felső limit, azaz nem volt fedezet rá. Az új pályázatot már a pontos kiviteli tervek alapján tették közzé decemberben, azzal számolva, hogy így könnyebb lesz pontos árajánlatot adni a kivitelezőknek, ezáltal alacsonyabb lesz az ár is.

Borítókép: új szerelvényeket tesztelnek a 3-as metró vonalán, Olvasónk: Svéd.