Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint visszavonták a 3-as metró felújítási tenderét

untitled shoot-1691
2017.02.28. 13:12

Az unió pályázatfigyelő lapjában megjelent, hogy a BKV visszavonta a 3-as metró déli szakaszának felújítására december végén kiírt tendert. A pályázatot a BKV írta ki, de a Fővárosi Közbeszerzési Kft. bonyolította.

A visszavonásról szóló hirdetményben nincs megjelölve ok. Megkérdeztük Radnai Tibort, a felújítás projektfelelősét, aki a következőket mondta: a tavaly december 27-én kiírt tendert egy nappal, december 28-án követte egy jogszabály-módosítás, ami több, uniós közbeszerzésről szóló kormányrendeletet módosított. 

A 27-i pályázat nem felelt meg a jogszabály-módosításnak, de a projektvezetés szerette volna megtartani, ezért állásfoglalást kért a minisztériumtól, hogy megteheti-e. Az állásfoglalás a napokban érkezett meg, és a kormány azt javasolta benne, hogy vonják vissza a pályázatot, és írjanak ki újat.

Radnai elmondása szerint ezért vonták vissza most a déli szakaszra kiírt tendert. Március elején írják ki a három szakaszra és az alagút egészére vonatkozó pályázatokat. 

Közölte továbbá, hogy az egész projekt nem szenved nagy késedelmet, mert a decemberi pályázattal lépéselőnyben voltak. Azzal, hogy a négy pályázatot márciusban egyszerre írják ki, annyi változott, hogy az értékelés, bírálat is egy időben lesz.

A projektigazgató szerint tehát, ha a pályázatok március elején megjelennek, és nem jön közbe semmi, akkor júliusban megköthetik a kiviteli szerződéseket. Ezt az állítást kell összevetni azzal a legutóbbi állítással, hogy a 3-as metrón a nyár elején, májusban-júniusban megkezdődhet a munka.

A felújítás három szakaszára korábban kiírt pályázatokat tavaly ősz végén nyilvánították eredménytelennek, mert 50 százalékkal többe kerültek, mint az előzetesen becsült költség, és a kormányhatározatban megfogalmazott támogatási szerződésben megfogalmazott felső limit, azaz nem volt fedezet rá. Az új pályázatot már a pontos kiviteli tervek alapján tették közzé decemberben, azzal számolva, hogy így könnyebb lesz pontos árajánlatot adni a kivitelezőknek, ezáltal alacsonyabb lesz az ár is.

Borítókép: új szerelvényeket tesztelnek a 3-as metró vonalán, Olvasónk: Svéd.