Hogyan legyél bunkó sofőr, büntetlenül

2017.03.09. 07:19

Egy olvasónk nem tudta elviselni, hogy egy autóst - aki a februárban a sínekre parkolva több száz ember közlekedését akadályozta majdnem negyed óráig - büntetlenül elengednek. Ezért hivatalos levélben a közteresekhez fordult. Elképesztő választ kapott.

Ott voltam, végignéztem. A lopóautóval együtt került elő. A közteresek elengedték. Ezek szerint simán lehet forgalommal szembe, közforgalmat akadályozva receptet íratni.

– írta lapunknak olvasónk.

Az esetről az Index is beszámolt: a Frankel Leó utcában a villamossínekre parkoló férfi csak receptért ugrott be egy helyi orvoshoz, aki nem mellesleg a tömeggel együtt tapsolta meg a több száz ember közlekedését megakasztó sofőrt.

unnamed
Fotó: Olvasói fotó / Index

Olvasónk ebbe nem nyugodott bele, levelet írt a közterület-felügyeletnek, azaz a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak. A válasz csakhamar meg is érkezett. A lényeg sarkítva: parkolj nyugodtan a sínre, álljon miattad a forgalom, ha a lopóautó előtt visszaérsz a kocsihoz, de még úgy is, hogy a lopóautó nem kezdte el felemelni a verdát – nem kell fizetned.

A közteresek nyelvén ez így szól: a gyors reagálású szállítójármű 15 perc alatt ért a helyszínre, ahol már csak egy közlekedő gépjárművet látott, és a riasztás okaként megjelölt szabálysértést már nem tapasztalta. Bár észlelték, hogy nem messze a BKK munkatársa egy kocsit állít félre, aminek vezetőjéről megtudták, hogy ő volt a szabálysértés elkövetője. Ezért figyelmeztetésben részesítették, de tettenérés hiányában más lehetőségük nem maradt. Utólagosan ugyanis már nem lehet szankcionálni.

Közforgalmat feltartó szabálytalan parkolást ezek szerint nem kell büntetni. Más, sokkal súlytalanabb forgalmi szituációkban viszont ellentmondást nem tűrően lecsap a közteres vasököl, mint például ennél a bírságcsapdánál

A BKK szerepe sem tiszta. Minden hasonló esetről azonnal poszt készül a Facebookra, a helyszínen van a BKK-s munkatárs, de hivatalos fellépés, feljelentés nincs. Nem csoda, hogy ha a feldühödött emberek közül a vérmesebbek az autón vezetik le az indulataikat. Ahogy olvasónk írta:

Valaki szét is törte a kocsi ablaktörlőjét. Mintegy üdvözletként, hogy szopatott ennyi embert.