Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarlós: Ne fogadjanak arra, hogy indulok a főpolgármesterségért 2019-ben

2017.03.12. 19:20 Módosítva: 2017-03-12 21:50:26

Tarlós István arról beszélt az  ATV-nek adott interjúban, hogy nem sok kedve van  harmadszor is elindulni a főpolgármesterségért.

A Heti Napló című műsorban Tarlós azt mondta: már 2014-ben sem kapaszkodott ezért a székért.

Most pillanatnyilag nincs olyan elhatározásom, hogy olyan nagyon pályázni akarnék (a főpolgármesterségre), még kevésbé kilincselnék vagy pedáloznék ezért.

Szavai szerint ha valaki most azt kérdezné tőle, merjen-e jelentős tétekbe fogadni arra, hogy harmadszor is indul ezért a pozícióért, annak azt javasolná: ne tegyen túl sok pénzt erre.    

Mi lesz olimpia nélkül?

Az interjúban az olimpiai népszavazásról szóló aláírásgyűjtés sikerének következményeiről is szó volt. Tarlós azt mondta: ha a népszavazást a pályázat beadása előtt írták volna ki, azt "valószínűleg" ő is támogatta volna.

Arra a kérdésre, hogy Budapestet a kormány bűnös városként kezeli-e, aminek háromszor annyit kell dolgoznia a forrásokért, Tarlós azt mondta, ezt a kijelentését már Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is átértelmezte.

Tarlós szerint nagy valószínűséggel elmaradnak az olimpiához  közvetlen kötődő sportcélú beruházások, mint a Csepel-szigeti olimpiai centrum vagy a hármashatárhegyi crosspálya építése, de azok a projektek "nagy valószínűséggel" megvalósulnak, amiknek olimpia nélkül is meg kell valósulniuk.    

Arra a kérdésre, hogy lassulni fog-e a városfejlesztés, például a Ferihegyi gyorsforgalmi út ügye, Tarlós azt mondta: ez állami beruházás, "erre nehéz válaszolni". 

Az SZDSZ után párt nélküli politikus volt 

Tarlós István 1990-től 2006-ig Óbuda polgármestere volt. 1990-ben még az SZDSZ tagjaként az SZDSZ és a Fidesz  közös jelöltjeként lett polgármester. 1994-ben az MSZP-SZDSZ koalíció miatt kilépett a Szabad Demokraták Szövetségéből, és függetlenként politizált tovább.

Tarlós István a 2010-es kampány hajrájában
Tarlós István a 2010-es kampány hajrájában
Fotó: Huszti István

2010-ben lett Budapest főpolgármestere. Ő most is párton kívüli politikusnak nevezi magát, de a Fidesz–KDNP támogatásával lett a főváros vezetője.

Szájkarate a kormánnyal

Tarlós Istvánnak főpolgármesterként az elmúlt években többször meggyűlt a baja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel többek között a budapesti fejlesztések és azok forrásai, vagy éppen a BKV működésének finanszírozása miatt. Többször elég nyersen szólogattak be egymásnak: Tarlós kioktatta Lázárt, egy esetben ostobaságnak nevezte a szavait, máskor inkomptensnek mondta a budapesti ügyekben, de beszélt arról is, hogy a miniszter a budapestiek szemébe nevet, hogy hogy Lázár miatt fog csúszni a 3-as metró felújítása.

A szájkaratéból természetesen Lázár sem maradt ki, aki a fővárosi fejlesztések kapcsán többször is Brüsszelbe küldte a főpolgármestert, és azt üzente neki, hogy küzdjön többet Budapestért.

Tarlós a nolimpiás népszavazási kampány sikere után is azt érezhette egy ideig, hogy a kormány és a fideszes vezérkar magára hagyja. Amikor kiderült, hogy a Momentum Mozgalom kellően sok aláírást gyűjtött, és várhatóan népszavazás lesz a budapesti olimpiáról (ami a közvélemény-kutatási adatok szerint a pályázat bukását hozta volna) előbb a Fidesz-alelnök Kósa Lajos mondta azt, hogy ez a kérdés Budapest ügye, és a MOB-elnök Borkai Zsolt is a fővárosra kezdett mutogatni, majd Lázár János jelentette be – amit később korrigált –, hogy a pályázat lefújása a tervezett budapesti fejlesztések elhagyását is jelenti.