Nem a Rómain hiányzik legjobban a gát

2017.03.23. 09:05

Kétség kívül ki van téve az árvízveszélynek a Római-part, de nem ez a budapesti árvízvédelem leggyengébb pontja, sőt, Újpestről és Angyalföldről sokkal jobban hiányzik egy új gát - ezt írja tanulmányában a Fővárosi Csatornázási Művek. A 2015-ben írt tanulmányt szemléző Népszava szerint a fővárosi cég érvelése szembe megy Tarlós István főpolgármesterével, aki azt szereti hangoztatni, hogy már csak a Rómaira tervezett mobilgát hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a budapesti árvízvédelmi rendszer. 

Az FCSM ár- és belvízvédelmi osztályának "Budapest árvízvédelmi műveinek magassági értékelése" című tanulmánya szerint a Római-part-pünkösdfürdői töltés nevű szakaszán és a Kossuth üdülőparton egyáltalán nincsenek magassághiányos gátrészek, a délebbre fekvő Királyok útja - Nánási út szakaszon pedig bár magasítani kellett volna a gáton, a gátmagasság a gát hosszának 85 százalékán így is megfelel a mértékadó legmagasabb árvízszinthez tartozó elvárásnak.

A pesti oldalon viszont ennél sokkal nagyobb hiányosságok vannak, Újpesten például vannak olyan szakaszok, amely csak 14 százalékában felel meg az elvárásoknak, a 13. kerületben, a Váci út mellett védműnél pedig 69 százalékos az érték. A csatornázási művek tanulmánya szerint így áll össze a legveszélyeztetettebb városrészek sorrendje: 

  1. Margitsziget
  2. Angyalföld-Észak
  3. Újpest-Megyer
  4. Csillaghegy (Római part)
  5. Víziváros
  6. és Pest-Belváros.

Közben a római parti civilek egy másik tanulmány miatt szerveznek demonstrációt a Fővárosi Közgyűlés épülete elé március 27-re. Két hónap csúszással megjelent ugyanis az a tanulmány, amely a Tarlós által javasolt parti mobilgátat és civilek által javasolt Nánási út - Királyok útján húzódó jelenlegi nyomvonalat hasonlítja össze. A tanulmány viszont a Fák a Rómain csoport szerint ezer sebből vérzik: a Főváros nem volt hajlandó független szakértőket bevonni a készítésébe, a Főváros nem volt hajlandó független szakértőket bevonni a munkába, a geotechnikai szakértő szerző pedig a társadalmi és városfejlesztési kérdésekről is véleményt nyilvánít benne, ami nem igazán a szakterülete.