Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Leszereltetnék a Tarlósnét is felvevő kamerát

2017.03.31. 14:50

Megállapítást nyert, hogy sem a III. kerületi önkormányzat, sem a III. kerületi közterület-felügyelet nem rendelkezik érvényes tulajdonosi hozzájárulással a II. kerület Bécsi úti, Újlaki templom előtti, a főváros tulajdonában lévő oszlopon kamera elhelyezéséhez, írja lapunknak küldött közleményében a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI). Azaz a kamerát szabálytalanul, a szükséges engedély hiányában szerelték fel.

A szervezet egyben felszólítja az óbudai önkormányzatot, hogy amennyiben ennek ellenkezőjét tudnák igazolni, azt szíveskedjenek bemutatni a fővárosi Városháza Városigazgatóság Főosztályán a kézhezvételtől számított 3 (három) munkanapon belül. 

Egyben felhívja a kerület figyelmét, hogy a Siemens céggel kötött esetleges megállapodás nem helyettesíti a főváros adott pontos helyszínre vonatkozó tulajdonosi hozzájárulását. A Siemens ugyanis nem jogosult tulajdonosi hozzájárulás kiadására, és a FÖRI-nek tett nyilatkozatuk szerint ilyet nem is adnak ki.

A fővárosi Városháza és a FÖRI a jövőben felülvizsgálja a III. kerületi helyszíneket annak tisztázása érdekében, hogy vannak-e a kerület más pontján is a fenti esethez hasonló, szabálytalan kamerák.

Mint arról beszámoltunk,  Tarlós István főpolgármester nemrég az ATV-ben elismerte, hogy egyik rokonát megbüntették közlekedési kihágásért a közterület-felügyelők, a  168 óra szerint  pedig a főpolgármester feleségéről van szó. Tarlós Istvánné február 7-én, reggel fél nyolckor közlekedett szabálytalanul a Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésénél, saját tulajdonú gépkocsijával - tudta meg a lap megbízható forrásból. Kérdéseinket elküldtök a Főpolgármesteri Hivatalnak, egyelőre nem érkezett válasz. 

A 168 óra úgy tudja, február 21-én, tehát két héttel később Tarlósné vitatta a bírság jogalapját, így az ügyet a közterület-felügyelet átadta a rendőrségnek. Tarlós István ezt követően indított hadjáratot a közterület-felügyelet eljárása miatt.

A főpolgármester a napokban kimondta: problémás, hogy a közterület-felügyelők a térfigyelő kamerák felvételei alapján büntetnek, szerinte ezzel szabálytalanságot követnek el, a közterület-felügyelő csak akkor büntethetne szabályosan, ha nem egy szobában ülve, egy kamera felvételére támaszkodva szabna ki büntetést, hanem a helyszínen intézkedne. Tarlós szerint a közterület-felügyeletet nem arra találták ki, hogy az autósokat üldözve pénzbehajtásnak látszó akciókat bonyolítsanak le. A rendőrségnél és a belügyminiszternél javasol módosítást a közterület-felügyelettel kapcsolatban.