Május végéig tartanak a háborús állapotok a Margitszigeten

DSC 6995
2017.04.08. 09:58
Tíz különböző építkezés is folyik egyszerre a Margitszigeten, alig van a szigetnek olyan pontja, ahol ne lenne por, zajonganának a munkagépek. A legtöbb beruházás a nyári vizes vébéhez kötődik, így a futóknak-sétálóknak már csak néhány hónapot kell kibírni porban és víz nélkül.

A fővárosi önkormányzathoz és cégeihez köthetők a csatornázási munkák, az útfelújítások, parkolóbővítések, járdák-sétányok-közvilágítás és a zöldfelület megújítása, valamint a Palatinus átépítése, mondta lapunknak Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Kormányzati beruházásként épül át a Hajós Alfréd uszoda, a volt szikvízüzem és a Holdudvar. A legtöbb munka még eltart május-június végéig. Nézzük a részleteket:

A fővárosi önkormányzat beruházásai 1.

  • Csatornázás és kapcsolódó létesítmények, befejezés: május 31.
  • Atlétikai Centrum csapadékvíz-szennyvíz szétválasztás, befejezés: május 31.
  • Az északi parkolók bővítése 202-ről 242 férőhelyre, befejezés:  május 31.

Több mint öt kilométer új csapadékcsatorna épül, valamint öt kilométer gravitációs üzemű, továbbá két kilométer nyomó szennyvízvezeték létesül, nettó 4,98 milliárd forintból. A szennyvizek Pesten a Népfürdő utca és a Dráva utca kereszteződésében lévő szennyvíz-átemelő létesítménybe kerülnek, onnan pedig a Hegedűs Gyula utcai főgyűjtőbe. Korábbi tervek szerint a Margitsziget csatornázása március 31-re fejeződött volna be, de az átadás az Atlétikai Centrum belső csatornahálózatának szétválasztása és az északi parkoló bővítése miatt két hónapot csúszik. Kivitelező: SADE-Penta Konzorcium.

A fővárosi önkormányzat beruházásai 2.

  • Járda-sétány-közvilágítás megújítás, befejezés: május 20.
  • Fogadóterek-csomópontok-játszótér, befejezés: május 31.
  • Pavilonok-sorompók, befejezés: május 31.

A kivitelező Vianova 87 Zrt. nettó 999 millió forintból cseréli az aszfalt utak burkolatát szegélykorrekcióval, Terraway burkolatot kapnak a kavics és aszfalt sétányok, burkolják az áttaposásokat, rekultiválják a felhagyott parkolókat, használaton kívüli burkolatokat, kibővítik a közvilágítási rendszert. Az Opus Zrt. a fogadótereket, játszótereket építi át nettó 298 millió forintért. A FŐKERT végzi a zöldterület megújítását és karbantartását. Sok szigeti futót érdekelhet, hogy az ivóvizes csapokat csak június elején nyitják meg.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. beruházásai:

  • A Palatinus strand téliesítése, rekonstrukciója, teljes befejezés: június 15.
  • A strandot már június 15. előtt megnyitják.

A kivitelezési szerződés eredetileg 2,2 milliárd forintról szólt, ám a főépület statikai problémái miatt 2,7 milliárd forintra emelték a költségkeretet. Ezért csúszott a kivitelezési határidő is: április 15. helyett június 15-re módosították. Kivitelező: PALATINUS 2015 Konzorcium (ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Laterex Üzemeltető Kft.)

A kormányzati Budapest 2017 Kft. és KKBK beruházásai:

  • Hajós Alfréd és a Széchy Tamás Uszoda felújítása, befejezés: május vége

A kivitelezést az Épkar Zrt. végzi, 1,68 milliárd forintból. Az Épkar Zrt. feladata a beltéri medence feletti tető beázás-mentesítése, a mennyezet szakipari javítása és ellátása betonkorrózió elleni védelemmel, a fedett tanmedence felújítása, a tető és a homlokzatok nyílászáróinak szükség szerinti cseréje, felújítása, valamint a beltéri faajtók cseréje, a légtechnikai rendszerek felújítása, erős- és gyengeáramú felújítások, fejlesztések, a kültéri medencék vízgépészeti felújítása, környezetrendezési munkák.

  • A régi szikvízüzem akkreditációs központtá alakítása, befejezés: április vége

Az akkreditációs központ tervezését és kivitelezését a Nyírépszer Hungária Kft. végzi 349 millió forintért. 

  • A Holdudvar rekonstrukciója, átalakítása szervező központtá, befejezés: június vége.