Döntött a hatóság: ki kell vonni az összes felújított orosz metrókocsit

DBZOL20170320019
2017.06.23. 15:46 Módosítva: 2017.06.23. 15:51
Valamennyi felújított orosz metrószerelvényt kivonják a forgalomból a közlekedési hatóság utasítására, tudta meg az Index. Értesülésünket Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója megerősítette.

Péntek délutántól csak régi orosz metrószerelvények közlekedhetnek a metróvonalakon, az NFM Közlekedési Hatóság ugyanis utasította a BKV-t, hogy az öt felújított orosz metrószerelvényt vonja ki a forgalomból, tudtuk meg.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója lapunknak megerősítette, hogy a felújított kocsikat átmeneti időre kivonták. Azt egyelőre még nem tudni, hogy ez az átmeneti idő mennyi, de a BKV elvárja, hogy jöjjenek Budapestre az orosz mérnökök, és frissítsék a szoftvereket valamennyi elkészült szerelvényen, és ha majd garantálni tudják, hogy nem történik a csütörtökihez vagy a péntekihez hasonló hiba, akkor a vonatok visszaállhatnak.

Bolla kérdésünkre közölte, hogy a kivont hat felújított szerelvény (egyet korábban állítottak ki) ellenére van annyi tartalék a rendszerben, hogy nem kell módosítaniuk a menetrenden, nem lesz járatritkulás.

A vezérigazgató délután a Deák téren tartott sajtótájékoztatót. Ennek keretében bocsánatot kért az utasoktól, valamint belengette, hogy lehet, mégis lesz klíma a felújított orosz metrókocsikban.

Így kért elnézést a BKV vezérigazgatója az orosz metrók miatt

Ahogy reggel megírtuk, totális káoszba fulladt a metrózás Budapesten ismét. A felújított M3-as szerelvény lehalt, az állomáson hosszú percekig nem nyílt ki az ajtó, volt, ahol már az utasok feszítették szét azt, hogy le tudjanak szállni.

Nem sokkal később a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének vezetője nyilatkozott egy erőset a metrószerelvényekkel kapcsolatban. Azt mondta, jó a felújított orosz metrószerelvények konstrukciója, de rossz a rendszerek összehangolása, és szoftveres hibák is hátráltatják a közlekedést. Azaz, az ajtónyitásért egy szoftver felel, amely a vonatbefolyásoló rendszerrel is kapcsolatban van, de a rendszer rossz adatokat kapott arról, hogy a metró pontosan hol helyezkedik el, ezért nem engedélyezte az ajtónyitást.

És ha ez nem lenne elég, azt is megtudtuk tőle, hogy a probléma hátterében az áll, hogy a régi szerelvényekről átrakták ugyan a vonatbefolyásoló rendszert az újakra, de az új szerelvények sokkal erősebbek, ezért új programot kellett volna vásárolni. Ehelyett azonban az orosz gyártó lecsökkentette a felújított szerelvény teljesítményét, így most kisebb teljesítményre képesek, mint a régiek.

A BKV Zrt. már pénteken megkezdte a felújított metrószerelvények átmeneti kivonását a forgalomból, hogy soron kívül átvizsgálják azokat. A társaság közleményében az áll: a BKV Zrt. és a Közlekedési Hatóság folyamatosan egyeztetett a 3-as metróban forgalomba állított, korszerűsített szerelvények meghibásodásairól, műszaki állapotáról.

A hatóság a BKV-val egyeztetett döntést hozott a felújított szerelvények forgalomból történő átmeneti kivonásáról, amelynek végrehajtását a BKV Zrt. megkezdte - írták. Ezután azonnal megkezdődik a szerelvények soron kívüli átvizsgálása, a fennálló hiányosságok megszüntetése.

A vizsgálatok teljes körűek lesznek, ennek megfelelően ki fognak terjedni az egyes berendezések, alkatrészek ellenőrzésére, a műszaki, forgalmi személyzet beavatkozásaira és a funkcionális működésekre is - hangsúlyozták. A vizsgálatok elvégzésére szerelvényenként várhatóan négy-nyolc napra lesz szükség, így optimális esetben az első szerelvény akár már a jövő hét második felében újból forgalomba állítható lesz - közölték. Ebben az átmeneti időszakban az 3-as metróvonalon a régi metrószerelvények fognak közlekedni.

A felújított metró hibáiról Tarlós István március végén azt mondta: azok normális gyerekbetegségek, mert ha egy ekkora rendszer ilyen nagy mértékű felújításon esik át, akkor a kezdeti időszakokban előfordul ilyesmi.

A legsúlyosabb metróhiba június elején fordult elő: akkor a Kálvin téren mindkét oldalon kinyíltak az ajtók. Ezután döntöttek úgy, hogy kábelekig visszabontják az orosz metrót, hogy megtalálják a hiba okát. Egyelőre úgy tűnik, nem sikerült.

Borítókép: Balogh Zoltán / MTI.