Digitális bérletet vezet be jövő héten a BKK

GettyImages-543536030
2017.07.06. 15:58 Módosítva: 2017.07.06. 15:58
A vizes vébére időzítve, a július 10-én kezdődő héten tervezi bevezetni a BKK az új online jegyértékesítési rendszerét, tudta meg az Index. A vásárláshoz az interneten kell regisztrálni, a bérlet pedig bemutatható mobiltelefonon.

Információink szerint a BKK a jövő hét közepétől megkezdi a napi- és hetijegyek, valamint a bérletek online értékesítését. Ha valaki a neten regisztrál, és megvásárolja a bérletét, akkor mobiltelefonon tudja bemutatni az ellenőrnek. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója megerősítette értesülésünket, de hozzátette: most folyik a rendszer utolsó tesztelése, az indulás július 13–14. körül várható.

A jegyek, bérletek internetes vásárlásához az utasoknak regisztrálniuk kell egy honlapon az igazolványukat (lehet személyi vagy diákigazolvány, jogosítvány, útlevél), az értékesítő felület háttérrendszerében pedig ahhoz rendelődik hozzá a megvásárolt jegy vagy bérlet. A megvásárolt jegyeket, bérleteket az utasok később a telefonjukon tudják megjeleníteni az erre szolgáló internetes felületre csatlakozva. Az ellenőrzéskor ezt kell felmutatni.

A jegyek, bérletek az utasok telefonján két képernyőképen jelennek meg. Az alap képernyőképen az utas aktív igazolványához kapcsolódó érvényes jegy vagy bérlet esetében zöld háttérben a cikk nevét és érvényességi idejének végét lehet látni. Ezek alatt látható az utasnak az igazolványán szereplő neve, valamint igazolványának típusa és száma. A képernyőkép alján egy mozgó, színes jármű látható, továbbá az éppen aktuális időpont. Amennyiben az utasnak már nem érvényes jegye vagy bérlete, akkor zöld helyett piros háttér jelenik meg erre utaló szöveggel.

Egy további képernyőn jeleníthetők meg az adott jegyhez vagy bérlethez kapcsolódó részletes adatok: QR-kód; az utas regisztrált okmányán szereplő neve és az okmány típusa, száma; a jegy vagy bérlet rövidítése, sorszáma, érvényességi idejének kezdete és vége, továbbá a vásárlásának időpontja; a képernyőkép alján egy mozgó, színes jármű, továbbá az éppen aktuális időpont. Az ellenőröknek az első képernyőképet kell nézniük: zöld-e a háttér, mozog-e a grafikus jármű, a saját igazolványhoz tartozik-e a bérlet.

A BKK az online jegyértékesítés felfuttatásával próbálja kiváltani – ahogy lehet – a gyakran megrongált jegyautomatákat. Dabóczi arra vonatkozó kérdésünkre, hogy mennyire hamisításbiztos az új rendszer, azt válaszolta: mindent lehet hamisítani, de az biztos, hogy az online értékesítés hamisításbiztosabb, mint a mostani papíralapú rendszer. A cég a vizes vébé idejére külön balatoni vonatjeggyel kombinált napijegyeket is kínál majd az új felületen.

Screenshot az új bérlet?

De vajon ennyivel lesz egyszerűbb a digitális bérlet hamisítása? A mostaniakat is hamisítják, hiába nyomtatják azokat speciális fémszálas pappírra, a digitális bérletet viszont akár képként is le tudnánk menteni a mobilra, akárcsak a repülőtéri beszállókártyákat. Elméletileg elég lenne ezt a képet továbbküldeni az összes ismerősünknek, hogy ingyen utazhassanak. Az ellenőrök valószínűleg pont annyira nézik majd meg a mobilos bérletet, mint most a nyomtatottat, tehát elméletileg tök könnyen megúszhatják az ügyeskedők.

Erre azonban a BKK-nál is gondoltak, és úgy alakították ki a rendszert, hogy megelőzzék a csalásokat. Egyelőre annyit tudunk a digitális jegyekről és bérletekről, hogy a használatukhoz aktív netkapcsolat szükséges. Az ellenőrök és sofőrök által ellenőrizhető felületen az utas nevén, a jegy típusán és érvényességi idején kívül színes animációk is megjelennek, valamint a pontos idő, ami kizárja az előre felvett videók vagy képek alkalmazását.

De mi van akkor, ha az ügyeskedők egy kamu alkalmazást dobnak össze? Ez eleve egy kicsit macerásabb megoldás, mert szakértelmet igényel, és valakinek terjesztenie kell az appot. Nyilván nem lehet ilyesmit feltölteni a Google Play Áruházba, mert azzal garantált a lebukás. 

További gond, hogy lesz az online bérleteknek egy második képernyőjük, ahol a vásárlásnál regisztrált személyes okmány adatai mellett egy QR-kód is megjelenik. Még nem tudjuk, hogy mikor lesznek QR-kód-leolvasók az ellenőröknél, mert egyelőre azt írják, hogy a digitális bérletet pont úgy fogják ellenőrizni, mint a nyomtatottat. Talán a bevezetés második fázisában kerül sor a QR-leolvasók beszerzésére. Elképzelhető, hogy ezzel egy időben majd a metróbejáratokat és az elsőajtós felszállásra korlátozott buszokat is fix leolvasókkal szerelik fel.   

Az mindenesetre tény, és elriaszthatja a hamisítókat, hogy a leolvasóval pillanatok alatt ellenőrizhető az adatok hitelessége. Ezenkívül, ha mégis nagyon elterjedne a digitális bérlethamisítás, a BKK-nak még sok más lehetősége van arra, hogy mindig egy lépéssel az ügyeskedők előtt járjon. Például apróbb módosításokat rejthet el a digitális jegyek és bérletek felületén, amit nehéz folyamatosan lekövetni. Főleg, ha az app fejlesztője azt sem tudja, hogy mit kell lekövetni. Megjelenhetnek bérleteken online frissülő tokenek, esetleg óránként módosíthatják a háttérszínt vagy más, jól látható grafikus objektumot.

Az biztos, hogy a digitális bérlet óriási előrelépés lesz a mostani, főleg emberi munkára épülő értékesítési és ellenőrzési rendszerhez képest.