Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megszűnne az Olof Palme sétány - megvannak a Városliget látványtervei

2017.07.06. 19:10

A múlté lenne az Olof Palme sétány, a Kós Károlyt autómentesítenék, sportpályák, futókör, rózsakert és kutyafuttatók lennének mindenhol. A Városliget kétszáz évvel ezelőtti, eredeti koncepcióját akarja visszaállítani a Garten Studio, akik elnyerték a Liget Projekt tájépítészeti terveinek elkészítésére kiírt pályázatot. A stúdió 15 milliárdért oldaná meg a liget visszaállítását, 2018 áprilisára ígérik az első ütem elkészülését. Vezetőjükkel a Liget Budapest blog interjúzott.

Nebbien Henrik tervei szerint akarják visszaállítani, vagyis megújítani a Városligetet. Ez alapján például megszüntetnék az Olof Palme sétányt, hogy visszaállítsák az úgynevezett Nebbien-féle térszerkezetet és a rondó körüli területeket. A biciklisták ezentúl máshol járhatnának. 

Megszűnne a Kós Károly sétány, legalább az autók számára. A nyomvonalán kockaköves sétány lenne, a biciklistáknak az út felét aszfalttal fednék majd le, a járdákat pedig zöldfelületté alakítanák. 

A rondóba belevágna az új Néprajzi Múzeum, amit a Kossuth térről költöztetnek át. Szloszjár György, a Garten Stúdió vezetője viszont azt mondta, ez nem vesz el több helyet, mint a mostani parkoló, a rondó csonka kör alakja egyébként is sajnálatos „adottság".

Az Olof Palme házat ezután is meg lehet majd közelíteni, keleti oldalra helyezik át a bejáratát, ahol eredetileg is volt, mondta el Szloszjár. A mostani bejárat (eredetileg az épület hátulja) elé rózsakert, szökőkút kerül a tervek szerint.

A Városligeti-tónak lépcsőzetes medret építenének, néhol 2 méter mély is lehet majd az új meder. Ezentúl is használt termálvízzel táplálnák, de beépítenének egy tisztítóművet, és több ponton eresztik majd be a vizet – ehhez később érkeznek a részletes tervek.

Sport, sport, sport – a délnyugati sarokban játszótereket és sporttereket, hálós mászókákat és csúszdarendszert álmodtak. A ligetkör 2 kilométer hosszú, 1,8 méter széles futókör lenne, a Vakok kertje alatt pedig lenne egy kisebb sporttelep iskolásoknak. A PECSA melletti régi betonos pályákat viszont felszámolnák. A kutyásoknak két zárt és egy nyitott futtatót terveztek. 

Szolgáltatásokat egysége, faburkolatú, áttetsző falú épületekben lehetne majd igénybe venni, itt lennének vendéglátóhelyek és 9 új közmosdó is.

A mostani tervben nem szerepel a Hősök tere, ahol a tervezők szerint fel kell számolni a tér körüli betonfelületet. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?