Megszűnne az Olof Palme sétány - megvannak a Városliget látványtervei

2017.07.06. 19:10

A múlté lenne az Olof Palme sétány, a Kós Károlyt autómentesítenék, sportpályák, futókör, rózsakert és kutyafuttatók lennének mindenhol. A Városliget kétszáz évvel ezelőtti, eredeti koncepcióját akarja visszaállítani a Garten Studio, akik elnyerték a Liget Projekt tájépítészeti terveinek elkészítésére kiírt pályázatot. A stúdió 15 milliárdért oldaná meg a liget visszaállítását, 2018 áprilisára ígérik az első ütem elkészülését. Vezetőjükkel a Liget Budapest blog interjúzott.

Nebbien Henrik tervei szerint akarják visszaállítani, vagyis megújítani a Városligetet. Ez alapján például megszüntetnék az Olof Palme sétányt, hogy visszaállítsák az úgynevezett Nebbien-féle térszerkezetet és a rondó körüli területeket. A biciklisták ezentúl máshol járhatnának. 

Megszűnne a Kós Károly sétány, legalább az autók számára. A nyomvonalán kockaköves sétány lenne, a biciklistáknak az út felét aszfalttal fednék majd le, a járdákat pedig zöldfelületté alakítanák. 

A rondóba belevágna az új Néprajzi Múzeum, amit a Kossuth térről költöztetnek át. Szloszjár György, a Garten Stúdió vezetője viszont azt mondta, ez nem vesz el több helyet, mint a mostani parkoló, a rondó csonka kör alakja egyébként is sajnálatos „adottság".

Az Olof Palme házat ezután is meg lehet majd közelíteni, keleti oldalra helyezik át a bejáratát, ahol eredetileg is volt, mondta el Szloszjár. A mostani bejárat (eredetileg az épület hátulja) elé rózsakert, szökőkút kerül a tervek szerint.

A Városligeti-tónak lépcsőzetes medret építenének, néhol 2 méter mély is lehet majd az új meder. Ezentúl is használt termálvízzel táplálnák, de beépítenének egy tisztítóművet, és több ponton eresztik majd be a vizet – ehhez később érkeznek a részletes tervek.

Sport, sport, sport – a délnyugati sarokban játszótereket és sporttereket, hálós mászókákat és csúszdarendszert álmodtak. A ligetkör 2 kilométer hosszú, 1,8 méter széles futókör lenne, a Vakok kertje alatt pedig lenne egy kisebb sporttelep iskolásoknak. A PECSA melletti régi betonos pályákat viszont felszámolnák. A kutyásoknak két zárt és egy nyitott futtatót terveztek. 

Szolgáltatásokat egysége, faburkolatú, áttetsző falú épületekben lehetne majd igénybe venni, itt lennének vendéglátóhelyek és 9 új közmosdó is.

A mostani tervben nem szerepel a Hősök tere, ahol a tervezők szerint fel kell számolni a tér körüli betonfelületet.   • Hírek
  • Hitelkártya