Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A BKK bürokráciába fullasztja az internetes jegyvásárlókat

2017.07.13. 21:18
Az internetes jegy- és bérletvásárlás azért jó, mert kiiktatja a bérletpénztárban fásultan ülő alkalmazottat, az idegőrlő sorban állást, az automata előtti káromkodást (nem lehet húszezressel fizetni, nem lehet kártyával fizetni, nem ad vissza pénzt, benyeli a pénzt, nem működik az érintőképernyő), annak továbbfejlesztett verziója, a teljesen elektronikus alapú jegy meg még arra is, hogy soha a büdös életbe’ ne lássunk ellenőrt. A BKK ma elindított internetes jegyvásárlása első blikkre erre nem egészen alkalmas.

A rendszerről az iszonyatos műnyelven írt közleményből azt lehet kihámozni, hogy a BKK szerint 

  • gyors
  • ügyfélbarát
  • első körben teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérleteket, 24, 72 órás és hetijegyeket lehet venni 
  • regisztrálni kell hozzá a neten
  • kb. úgy működik, mint az automaták (mi adjuk meg, mikortól legyen érvényes a bérlet).
Screen Shot 2017-07-13 at 20.39.05.png

Ebből az ember azt gondolja, hogy oké, megyek fel a böngészőmben a felületre, megveszem a cuccot, kifizetem kártyával, azt letöltöm a telefonomra, vagy ha nagyon luddita vagyok, kinyomtatom valahol, és boldogan lobogtatom. Mint a vonatjegyet. Vagy bármit, ami nem a teljesen elektronikus, hanem a BKK-éhoz hasonló hibrid rendszerben veszünk.

Persze nem így van. Idézzünk egy hosszabb passzust a tájékoztatóból:

A megvásárolt utazási jogosultság vizuális megjelenítéséhez egy internetkapcsolattal rendelkező okostelefon segítségével egy webes felületre kell belépni, melyet naponta egyszer az ügyfélnek frissítenie kell. A webes felület csak a vizuális megjelenítést szolgálja, ezért fontos, hogy utazáskor az okostelefon mellett a szolgáltatás megvásárlásakor rögzített személyazonosításra alkalmas okmány is az ügyfélnél legyen, mivel ellenőrzéskor az utazási jogosultságot az okmány igazolja.

megvásárolt utazási jogosultság vizuális megjelenítése szóösszetételt pólóra nyomtatva kellene árulni a vizes vébére betervezett hatmilliárd nézőnek online, majd kiszállíttatni 10 000 forintért, de az egy másik buli, ne keverjük a szezont a fazonnal. A fentiek lényege, ha nem lenne elsőre egyértelmű, hogy a neten megvásárolt és a telefonra letöltött jegy/bérlet az még nem elég, mert mellé azt az igazolványt is mutatni kell, amivel regisztráltunk. Azaz az eddigi egy dolog felmutatása helyett, szigorúan az egyszerűbb, utasbarátabb, gyorsabb szolgáltatás jegyében, kettőt kell mutatni. Ide kell egy kis magyarázat, úgy látszik: eddig elég volt egy tokban tartani a bérletigazolványt és a szelvényt, mostantól sok sikert ehhez a telefonnal és a személyivel vagy útlevéllel, mert hoppá, külföldiek is használják majd a szolgáltatást. Most tessék csak elképzelni a londoni metrót, amint a kapuknál mindenkitől útlevelet kérnek reggel 8-kor. 

Ön is kipróbálta már?

A rendszert mi is teszteljük a reggeli csúcsban, de ide várjuk olvasóink tapasztalatait is várjuk.

Az ellenőrzéshez az ellenőrök kapnak egy QR-kódleolvasót, amivel majd kideríthetik, hogy stimmol-e az útiokmány vagy sem. Ez a gyakorlatban annyit tesz, ha jól értelmezzük, hogy az ellenőr majd ott áll egy eszközzel, ami az internetre csatlakozik, és QR-kódot olvas, majd ennek a leolvasásnak eredményét összeveti a dokumenttel. Most lépjünk túl elegánsan azon, hogy ezek az eszközök holnaputántól vagy nem fognak működni, vagy lemerülnek, vagy nem lesz net, vagy éppen online pókeren egy royal van kézben, faszom a a jegybe, menjen már, szóval nem sok értelmük van, arról nem is beszélve, hogy a reggeli csúcsban annál idegesítőbbet, mint egy QR-kód leolvasásával szerencsétlenkedő pali, nehezen tudok elképzelni.

Ahhoz, hogy a jegyünk vagy bérletünk érvényes maradjon, minden nap be kell lépni a rendszerbe, mert csak, ez így van oszt kész, nem kell kérdezősködni:

Fontos, hogy az online megvásárolt termékekkel utazó ügyfelek mobiltelefonjai naponta legalább egyszer – az első utazás megkezdése előtt – internetkapcsolattal rendelkezzenek, hiszen a webes felület frissítésével töltődik le az adott napra szóló utazási jogosultság, illetve a csalások megelőzésére szolgáló biztonsági elemek.

A rendszer, ami nagyon messze van még attól, amiről az e-személyi bevezetésekor regéltek (egy kártya mind felett, utazol, adózól, személyiséget, tébéjogosultságot igazolsz), szeptemberben csak az ún. bevezetési időszakot tudja le, ennek tapasztalatait kell majd elemezni és jöhet a finomhangolás. Persze simán elképzelhető, hogy csak a közlemény miatt tűnik úgy, hogy a bürokrácia ismét felesleges körökre zavarja az embert és a valóságban a rendszer tök faszán működik majd – ezt hamarosan a saját bőrünkön is megtapasztaljuk.