Népszavazás nem lesz, konzultáció igen a Római-partról

D MTI20130609028
2017.08.29. 18:49

Lakossági konzultációt indít Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Római-part arculatával, jövőbeni funkcióinak kialakításával kapcsolatosan. Mintegy 15 ezer ott élő polgár véleményét várja az önkormányzat szeptember végéig.

A partszakasz árvízvédelmének biztosítása és a part menti közterületek fejlesztése a Fővárosi Önkormányzat feladata, mindazonáltal Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata minden tőle telhetőt meg kíván tenni a Római-part természeti, szabadidős és turisztikai értékeinek fenntartásáért. Az önkormányzat meggyőződése, hogy a jelentősebb fejlesztések előtt szükséges az érintett lakosok véleményét kikérni.

A kérdőív tartalma mindenki számára megismerhető, de kitölteni csak azok tudják, akik ott laknak. A kerület legutóbb márciusban döntött az ügyben; akkor arról határoztak, hogy megnehezítik a népszavazás kezdeményezését azzal, hogy az ellenzéki javaslat szerinti 10% helyett 25%-ban határozzák meg a népszavazás kiírásához szükséges aláírások arányát.

Megkérdeztük Tarlós István főpolgármestert a konzultációval kapcsolatban, aki elmondta, hogy bár szövetségben van a kerületi önkormányzattal, furcsának tartja, hogy Óbuda vezetése ijedtében most, az utolsó pillanatban ilyen lépést tett. Ráadásul véleménye szerint a kerület összekeverte a főváros és saját kompetenciahatárait. A főpolgármester úgy érzi, hogy ez a húzás a kerület részéről meglehetősen választásikampány-ízű.

Mint arról korábban beszámoltunk, négy napja megtagadta az Együtt és a Párbeszéd által a római-parti mobilgát megépítése ellen benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését pénteki ülésén a Fővárosi Választási Bizottság. 

Borítókép: Az áradó Duna a Római-part mentén, a Nánási útnál 2013. június 9-én. Fotó: MTI / Kmetz Imre  • Hírek
  • Csok