Kétállomásos villamos épülhet a Hungexpóhoz

2017.08.30. 18:08 Módosítva: 2017.08.30. 19:48
Varázslóként húzta elő a kalapból a kormány a 2-es metró és a Hungexpo főbejárat között közlekedő idényvillamos ötletét. A két kilométeres, két vagy három állomásos járat két éven belül meg is épülhet, erre félretett a kormány négymilliárd forintot. A főváros évtizedek óta tervezett villamosfejlesztései közben akadoznak, vagy elhalasztják őket.

A Magyar Közlönyből derült ki, hogy az eddigi fővárosi villamosfejlesztéseket nagy valószínűséggel beelőzi egy új, amit a kormány szeretne a Hungexpo fejlesztéséhez. A Hvg.hu információi szerint a Pillangó utcai metróállomástól induló és az Albertirsai úton a Hungexpo bejáratáig járó villamos két kilométeres vágányon haladna és 2 vagy 3 állomása lenne. 

A kormány négymilliárd forintot különített el az idényvillamos építésére. A jármű csak a rendezvények idején közlekedne. Kisebb rendezvényekhez Tátra vagy kis CAF villamosokat vezényelnének át ide a 3-as vonalán keresztül, a nagyobbakhoz néhány Combino vagy hosszú CAF érkezne.

Az első két rendezvényt már a Közlönyben is megnevezték: a 2020. évi budapesti Eucharisztikus Világkongresszus és a 2021-ben megrendezendő Vadászati Világkiállítás. Ezek kezdetéig, azaz körülbelül 2-3 év alatt meg is kellene építeni az új villamospályát. A beruházó a BKK lehet.

A tervek szerint a Hungexpo mellett épülne fel Budapest egyik legnagyobb konferenciaközpontja is, aminek szintén szüksége lesz egy nagy kapacitású kötöttpályás tömegközlekedési kapcsolatra.

A kormányzati idényvillamos tehát valószínűleg gyorsan és akadály nélkül megépül a fővárosban. Nem haladnak előre viszont a fővárosi önkormányzat által dédelgetett villamostervek. A Thököly úti villamost és a Bécsi úti villamos meghosszabbítását például hamar elnyelte a 3-as metró felújításának forrásszükséglete, a főváros hosszú időre lemondott róluk.

Most az 1-es villamos Etele térig tartó meghosszabbítása van legközelebb a megvalósításhoz. De ennek a beruházásnak az építési engedélye már legalább 3 éve megvan, az építés előkészítése azóta is akadozva halad.

Újabban egy másik kormányzati nagyberuházáshoz, a XI. kerületi szuperkórházhoz vezető villamosvonal került előtérbe. Itt több nyomvonalat is vizsgálnak. A kórházhoz továbbvezethetnék a 41-es villamost, de az fél órás kerülőt jelentene egy egyébként is lassú villamoson. Ezért valószínűleg a fonódó villamost vezetik majd tovább Kelenföldről a kórházhoz, már ha tényleg oda épül egyáltalán. (Az elmúlt néhány évben ez már a sokadik helyszín, amit kijelöltek a szuperkórház számára.)

Folyik a tervezése a fonódó villamos Duna-menti továbbvezetésének a Kopaszi-gát melletti új városnegyedhez, ahol nemrég kezdődött az építkezés. Ennek a vonalnak már idén meglehet az engedélye, a finanszírozás azonban már kétséges. 

Az ingatlanfejlesztőnek valószínűleg be kell majd szállnia, kérdés, hogy a főváros vagy az állam pótolja ki a pénzt. Mivel Garancsi István, az építtető cég tulajdonosa közismerten kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, biztosan lehet rá számítani, hogy lesz segítsége.