Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Védőruhás laborosok vizsgálják a városligeti azbesztet

2017.09.04. 16:59
Vegyvédelmi szerelésben dolgozó laborosok kezdtek matatni a lebontott Petőfi Csarnok építési területén, látszik olvasónk felvételén. Akkor most mégis van veszélyes azbeszt a Városligetben, vagy nincs? - kérdeztük Városliget Zrt.-t.

A városligeti építkezéseket koordináló Városliget Zrt. válasza szerint ismételt vizsgálatot rendeltek meg - a korábban a tiltakozók által is megbízott - akkreditált laboratóriumtól. Erre azért volt szükség a cég szerint, "hogy a jövőben azbeszttel kapcsolatos rémhírterjesztés ne fordulhasson elő".

A múlt héten ugyanis a Ligetvédők közösségi oldalán az jelent meg, hogy a Petőfi Csarnok bontási területén az egészségre közvetlenül veszélyes azbeszt található.

A Városliget Zrt. már korábban többször és határozottan kijelentette, hogy a bontási munkálatok semmilyen egészségügyi kockázattal nem jártak, melyet mérések is visszaigazoltak.

Ezt az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője Czap Zoltán, a Kör Ker Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette: „A Petőfi Csarnok bontási területén talált minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata.” - áll a Városliget Zrt. közleményében.

A cég szerint a képeken látható fehér, speciális védőruha azért szükséges, mert az ilyen típusú munkavégzésre szigorú előírások vonatkoznak, melyek ezt a fajta felszerelés viselésére kötelezik a szakembereket.