Miért nem csobog az angyalföldi Béke-kút?

2017.09.07. 05:32

Mi történt a Béke-kúttal a Dagálynál? Csak úgy eltűnt a felújítás után? – kaptuk a riadt olvasói levelet a XIII. kerületi gyógyvizes ivókútról.

Megkerestük Szőke Lászlót, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. igazgatóját, aki elmondta, hogy a kutat a Dagály fürdő felújításának a befejezéséig lezárták. Mivel a strand nem üzemel, a kútban sok pangó víz keletkezik, ezért fertőzésveszélyes. 

A vizes vébé után átépített Dagály fürdőt májusban tervezik megnyitni. Egyelőre még nem tudni, ki fogja üzemeltetni a létesítményt. Ha a BGYH, akkor biztosan megnyitják újra a kutat is, mondta Szabó.

A Béke-kút őse a Rákos-patak torkolatával szembeni egykori Fürdősziget, ahol leírások szerint 40-50 meleg vizű forrás is buzogott. Az ittlakunk.hu írása szerint a Duna szabályozása miatt a szigetet 1870 körül elkotorták, melynek következtében a források a folyó fenekén fakadtak fel. Ekkor találták ki, hogy a parton mélyfúrású kúttal tárják fel ezeket a hévizeket. 

Erre 1944-ben került sor, amikor mintegy 125 méter mélységben megtalálták a percenként 6 ezer liter vízhozamú kutat, amelyből 41,5 Celsius-fokos hévíz tört a felszínre. Ez a mai Béke kút, amelynek vizét a későbbiekben bizonyított gyógyhatása miatt gyógyvízzé nyilvánítottak. 

A víz több mint 1000 mg/l oldott ásványi anyagot tartalmaz, gyomor, bél- és egyéb emésztőrendszeri betegségekre javasolt. Ingyenesen lehetett csapolni bárkinek.