Újabb vízimérnökök a Római mobilgát ellen

2017.09.26. 17:31

Kedden hat nemzetközileg is elismert magyar vízügyi szakértő megküldte állásfoglalását a Fővárosi Közgyűlésnek, áll a Greenpeace Magyarország közleményében. 

Prof. Dr. Bogárdi István, Futaki Károly, Holló Gyula, Prof. Dr. Koncsos László, Simonffy Zoltán, Dr. Völgyesi István okl. vízépítőmérnökök levelükben részletesen elemzik a Szeneczey Balázs nevével fémjelzett közgyűlési előterjesztéshez mellékelt dokumentumokat, amelyek a parti mobilgát melletti érveket sorolják fel. (A gát napirenden lesz a szerdai közgyűlés ülésén.)

A vízügyi szakértők állásfoglalásukban kijelentik: a part közeli mobilgát a jelenleginél (Nánási út - Királyok útja nyomvonal) nagyobb kockázatú megoldást ajánl a Nánási út – Királyok útja vonalától nyugatra lévő terület számára, amellett, hogy jelentősen rontja a part természetes jellegét is. A mobilgát váratlan tönkremenetele (esetleges tervezési hibák, külső hatásokkal szembeni sérülékenység, esetleges kivitelezési pontatlanságok, stb.) esetén a hullámtér gyors, özönvízszerű elöntése következik be, a teljes öblözet elöntése pedig, a Nánási út – Királyok úti, jelenlegi védvonal párhuzamosan fenntartandó védelme nélkül, csupán pár óra kérdése.

A szakemberek állásfoglalásukban nem kizárólag az árvízi biztonság kérdésével foglalkoznak, de a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatos teljes döntéselőkészítési és döntéshozatali eljárást is véleményezik. Kimondják, hogy annak módja “ellentétes az általános tervezői alapelvekkel, és az árvízvédelmi projektek esetén előírt változatelemzés követelményeinek sem felel meg. A vízépítő mérnökök azonos részletességgel kidolgozott, a biztonság, az ökológiai értékvesztés, a területrendezés/fejlesztés szempontjait, valamint a társadalmi véleményeket és a pontos költségeket egyaránt magukba foglaló változatok vizsgálatát és összehasonlítását várnák el.

A teljes állásfoglalást ide kattintva olvashatja.  • Tippek
  • Lakáshitel