Ezer civil tüntetett a Római-partért

2017.10.01. 19:29

Több mint ezer civil tüntetett a Római-part megvédéséért Budapesten. A felszólalók azt mondták: árvízvédelemre szükség van, de nem a parton, hanem a Nánási úton és a Királyok útján.

Timár Gábor geofizikus azt mondta: szerinte a Fővárosi Közgyűlés képviselői az eléjük terjesztett szakértői anyagokból arra a következtetésre juthattak, hogy tulajdonképpen mindegy, melyik nyomvonalváltozatot fogadják el, mert azok megbízhatóak, költségük nagyjából azonos. Ez azonban „földrajzi szempontból erősen megkérdőjelezhető”.

Mint kifejtette: az új parti nyomvonal átlagosan másfél-két méterrel a Nánási út –Királyok útja védvonal szintje alatt van, ez a szintkülönbség védekezésnél lényegesnek számít. Emellett az új mobilgát közvetlenül ki lenne téve az árvízi uszadékok vagy télen a jégtáblák ütközésének. Megjegyezte azt is, hogy ekkora mobilgátról „nemcsak hazai, de nemzetközi tapasztalatok sincsenek”.

Kaprinyák Szilvia, a Maradjanak a fák a Rómain elnevezésű csoport aktivistája azt mondta: minél nagyobb békés tömeget szeretnének megnyerni a fakivágások ellen. Követelik, hogy a főváros függessze fel a fakivágási engedélyt és a parti gát engedélyezési eljárását, valamint a kerítésvonali védmű mellett a Nánási úti védvonal elemzése is készüljön el.

A demonstráció több mint ezer résztvevője az Északi összekötő vasúti híd budai hídfőjétől vonult a régi Postás üdülőhöz, és teljesen megtöltötték az épület előtti területet. A tömegben olyan táblákat lehetett látni, mint „Fák a Rómain”! Gát a Nánásin!”, „Kivágtok itt minden fát, de mit ér a mobilgát?”, A Római-part mindenkié Sokan jöttek kisgyerekkel, kutyával, több kerékpárost is lehetett látni. A demonstrálók többször azt skandálták: Nem hagyjuk!” és Megvédjük a Rómait!.

A Fővárosi Közgyűlés nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készíttetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát. A testület támogatta Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz–KDNP) módosító javaslatát, amely szerint a közgyűlés – a korábbi döntés fenntartása mellett – megbízza a tervezőt tanulmányterv elkészítésével, amelyben megvizsgálja egy harmadik, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti gát lehetőségét.