Elkezdik a Római-part árvízvédelmi munkáit

2017.10.20. 10:17

A Római-part elején és végén betorkolló két patak árvízvédelmével megkezdődik az építkezés, ám a két torkolat között húzódó 3 kilométeres gát nyomvonaláról még áprilisig folyhat a vita, jelentette be Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón.

Döntésének oka:

Mivel áprilisig a vita mindenről fog szólni, csak az árvízvédelemről nem, ezért külön projektként megkezdjük az Aranyhegyi-árok és a Barát-patak árvízvédelmét

– mondta.

A gát nyomvonalára az elmúlt hónapokban három verzió született, ebből kettőt erősített meg a fővárosi önkormányzat szerdai ülésén, egyet elvetett.

  1. Az első szerint a part mentén, a Duna vonalától kissé beljebb, feltöltéssel haladjon a gát. Ezt a változatot most tulajdonképpen visszavonták, de a határozat szerint később nincs kizárva, hogy mégis ez marad. Ez ellen tiltakozott több civil szervezet, igaz, van olyan egyesület is, ami támogatja.
  2. A második a Bús Balázs-féle javaslat, ami szerint még mindig a parton, de az első verzióhoz képest még beljebb, a kerítések vonalában épüljön a gát. Ezt sem támogatja civilek túlnyomó része. A friss határozat ezt a verziót sem zárja ki, mint későbbi lehetséges nyomvonalat.
  3. A harmadik verzió szerint a Nánási út – Királyok útja vonalában haladjon a gát, még legalább 200 méterrel beljebb. Ezt támogatják a zöldek és a civilek nagy része. Nem támogatja viszont a főváros és a kerület, mert akkor a part és a gát közötti 200 méter széles sávon több tucat család válna védtelenné árvízkor. Ezt a változatot kizárja a most elfogadott határozat.

Frissítés: Az MSZP szerint a "város történetének legnagyobb ingatlanpanamája" a római-parti gát ügye, és a tét nem csak az, hogy tönkreteszik a Római-partot – mondta Horváth Csaba, a párt fővárosi képviselője az MTI szerint. A politikus szerint a tét nemcsak az, hogy tönkreteszik a most még természet közeli Római-partot, hanem azt is, hogy a ma még kihasználatlan 70 hektáron több ezer új lakás épülne szinte egybefüggő betonpartként. "A fideszes haveroknak ez több tízmilliárd forintos hasznot termelne, és Tarlós István olyan hihetetlen görcsösséggel ragaszkodik ehhez az ingatlanpanamához, mintha személyes érdeke fűződne hozzá" - fogalmazott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla