Jöhet a testkamera a BKK-ellenőrökre

2017.10.25. 17:21

A társaság közleménye szerint a frissítés fontosabb okai közé tartozik 

  • a BKK közreműködő leányvállalatai, a BKÜ Zrt. és a BÖK Kft. létrejötte:

"A BKK a Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: BKÜ) nevében és megbízásából eljáró közreműködőként bevonja a jegy- és bérletértékesítés, a jegy- és bérletellenőrzés, a pótdíjazás, az utastájékoztatás, az ügyfélszolgálati feladatok végzésébe. A BKK a Budapesti Önkormányzati Követeléskezelő Kft.-t (a továbbiakban: BÖK) nevében és megbízásából eljáró közreműködőként bevonja a követeléskezelési feladatok végzésébe."

  • az elektronikus utazási okmányok szerepeltetése:

„Elektronikus utazási okmány: a BKK online értékesítési rendszerében vásárolható utazási jogosultság megjelenítésére szolgáló Utazási okmány, amely kizárólag a személyazonosításra alkalmas közokirattal együttesen jogosít utazásra.”

  • a jegyellenőrök testkamerával történő felszerelésének lehetővé tétele:

„A jegyellenőrzésre jogosult személyek ellenőrzési tevékenységükkel összefüggésben testkamerával kép- és hangfelvételt is készíthetnek – erre utaló figyelemfelhívó jelzést ruházatunkon viselve – jelen üzletszabályzat IV.2. pontjának Biztonságtechnikai megfigyelés részében szereplő előírások betartásával. Az adatkezelést a BKK nevében és megbízásából a BKÜ végzi.”

  • a Volánbusz által értékesített környéki jegyek és bérletek nevesítése: 

„A Volánbusz által értékesített környéki vonaljegyek és bérletek az agglomerációs autóbuszvonalak budapesti szakaszhatáron kívüli részein érvényesek, a helyszínen váltott vonaljegy e vonalak teljes szakaszán valamint valamennyi budapesti helyi vonalon is érvényes.”

  • a kutyaszállítás, a járművezetői jegyértékesítés és a díjmentes utazások értelmezése: 

„Kutya zárt szállítóeszköz nélkül a járművek ülésén nem szállítható. Egy utas csak egy kutyát szállíthat. Ha több utas is szállít kutyát egy járművön (kocsinként) legfeljebb annyi kutya szállítható, amennyi peronnal az adott jármű rendelkezik. A segítő kutyákra az egy járművön (kocsinként) szállítható kutyák számára vonatkozó korlátozást nem kell alkalmazni. ”

„Járművezetők a helyszínen váltott vonaljegyeket a jegyvásárlási lehetőséget hirdető tájékoztatóval ellátott autóbuszokon, villamosokon és trolibuszokon értékesítik. A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről közvetlenül Budapest belvárosába közlekedő autóbuszjáraton a járművezetők repülőtéri vonaljegyet árusítanak a tájékoztatónak megfelelően.”

  • a panaszkezelés jogszabályi változásainak átvezetése, valamint a BKK agglomerációs autóbusz- és HÉV-vonalakkal összefüggő feladatainak szabályozása. 

Frissítették a pótdíjazással, valamint a kézipoggyász szállításával kapcsolatos pontokat is. Beérkezett észrevétel alapján az új üzletszabályzat pontosítja a járműveken szállítható kézipoggyászokkal kapcsolatos előírásokat, így rendelkezik arról, hogy csak az a kézipoggyász szállítható, amely a többi utas ülőhely-használatát sem akadályozza.