Római: nem akarnak új lakóépületeket az óbudaiak

2017.11.06. 13:06
Legtöbben természetes és biztonságos családi rekreációs helyszínt látnának szívesen a Római-parton, ez derül ki a kerületi önkormányzat közvélemény-kutatásából.

2017. szeptemberében "lakossági konzultáció keretében" az önkormányzat megkérdezte a Római-part jövőjéről az érintett lakosok véleményét, ismerteti az obuda.hu. A konzultációs kérdőívre összesen 3091 db értékelhető válasz érkezett. Az eredmények szerint a válaszadók elsősorban biztonságos, természetes, családias és rendezett partra vágynak. Legkevésbé azt szeretnék, ha nyüzsgő lenne, de túlságosan modern és elegáns területet sem szeretnének. (Az eredmény részletei itt olvashatók.)

A válaszadók ötöde (20%) vadregényes, élettel teli, vidám helyre vágyik, ami nem túl rendezett, nem túl modern és nem is túl elegáns. Közel tízből négy válaszadó (36%) azt preferálja, hogy a természetben nyugodtan kapcsolódhasson ki, töltődhessen fel és ehhez szükségesnek látják azt, hogy ne legyen nyüzsgő a part. Egy kicsivel többen vannak azok (44%), akik viszont azt szeretnék, hogy a Római-part családi rekreáció helyszíne legyen, aminek kulcskérdése a biztonság és a természetesség, de emellett nagyfokú rendezettséget igényelnek, amit – a többieknél – egy modernebb, elegánsabb kivitelezésben képzelnek el. 

A válaszadók szerint jobban kell figyelni a zöldterületek karbantartására és a tisztaságra. A legsürgetőbb feladatok egyikeként a parton lévő régi, romos épületek helyzetének rendezését, valamint a gyalogút és kerékpárút szétválasztását jelölték meg. 

A vendéglátóhelyek mennyiségével elégedettek a kérdőívet kitöltők, ugyanakkor a minőségi paraméterek tekintetében már kritikusabbak. A tisztaság és a higiénia területén komoly hiányosságokat éreznek, és ennek megfelelően többségük támogatná, hogy a főváros, mint a terület vagyonkezelője szabályozást vezessen be a vendéglátóhelyek, teraszok rendezettebbé tételének érdekében. 

A döntő többség (tízből kilenc fő, amellett foglalt állást, hogy a Római-parton továbbra se lehessen lakóépületeket építeni, és maradjon meg, illetve fejlődjön a terület szabadidős, turisztikai, sportolási funkciója. Összességében a válaszadók háromnegyede olyan fejlesztést tartana jónak a Római-parton, ami megőrzi a terület jellegét, de rendezi a helyzetet.

Megvonták a névhasználati jogot a zsidózó egyesülettől

Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete megvonta a névhasználati jogot az Egyesület a Római-partért szervezettől. Az egyesület korábban a közösségi médiában közölt nyíltan antiszemita és bizonyos csoportokat hátrányosan megkülönböztető bejegyzéseket, ezért méltatlanná vált a „Római” név további viselésére. A civil csoport eddig is jogtalanul használta a településrész nevét, ugyanis annak felhasználásához a képviselő-testület előzetes jóváhagyása szükséges.

Az óbudai önkormányzat képviselő-testülete szeptember végén arról döntött, hogy (a szakmai tanulmány elkészültéig) semmilyen tervhez – így a „Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi fejlesztése vízjogi létesítési engedélyes tervhez – sem adja meg a tulajdonosi hozzájárulást. Miután a Fővárosi Közgyűlés október 25-éi ülésén úgy döntött, hogy kettéválasztja, és külön projektként kezeli az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak árvízvédelmét, így annak megvalósítása a római-parti védműtől függetlenül elvileg megkezdődhetne. Az ezt akadályozó III. kerületi tilalmat oldotta most fel a helyi képviselő-testület azzal, hogy kiegészítette 517/2017.(IX.29.) határozatát és a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi fejlesztése vízjogi létesítési engedélyes tervben az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak vonatkozásában, mint önálló projektelemekre megadta a tulajdonosi hozzájárulást.  • Hírek
  • Csok