Fantom harci kutya a Greguss utcában?

2017.11.24. 15:31

A TV2 reggeli műsorában arról számolt be, hogy a korábban kutyákra támadó, vad bullterriert ismét póráz és szájkosár nélkül sétáltatja gazdája a Greguss utcában, és ezzel félelmet, rettegést kelt a környék lakóiban – áll a XII. kerületi önkormányzat közleményében. 

A Hegyvidéki Rendészet és az önkormányzat munkatársai azonnal helyszíni szemlét tartottak, ahol kiderült, hogy az ebtartó és kutyája a Greguss utcai lakásból már korábban elköltözött. Ez a tény ellentétes a tévében elhangzott állításokkal.

A fenti kutya tépett szét egy tacskót október végén
A fenti kutya tépett szét egy tacskót október végén
Fotó: Állatmentő Liga

A tévében elhangzottakat az is megkérdőjelezi, hogy az október végi sajnálatos kutyatámadás óta újabb bejelentés nem érkezett sem a XII. kerületi rendőrkapitányságra, sem a Kormányhivatalhoz, sem a Hegyvidéki Rendészethez, sem pedig az önkormányzat Hatósági Irodájára azzal kapcsolatban, hogy látták volna a kutyát póráz és szájkosár, illetve felügyelet nélkül az utcán, vagy pedig a környéken élőket, kutyát sétáltatókat bármilyen fenyegetés, inzultus vagy újabb kutyatámadás érte volna. 

A rendészet munkatársai ellenőrizték a környéken kint levő térfigyelő kamerák felvételeit 8 napra visszamenőleg. Ezeken a felvételeken a támadó kutya vagy gazdája nem szerepel.

Az önkormányzat ennek ellenére nem mondja ki kerek perec, hogy nincs harci kutya. Elővigyázatosan csak azt kéri a lakosoktól, hogy bárki, aki látta az ebet, és rendelkezik erről képpel, videóval, vagy bármilyen információval, keresse a Hegyvidéki Rendészet (Kiss János altábornagy u. 47, telefon: 061-2250147) vagy a XII. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársait.

Mint arról beszámoltunk, október végén egy megvadult staffordshire-bullterrrier keverék széttépett egy szálkásszőrű tacskót (akinek a teteméből evett is), egy másikat pedig a nyakánál 10-12 alkalommal megharapott. Az eset után a harci kutyát az Illatos úti ebrendészeti telepre szállították, ahonnan a gazdája hamarosan hazavihette.

Azóta ez történt:

  • október 24-én bejelentést tett a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának veszélyes ebbé minősítés tárgyában, az eb által közterületen kutyának okozott halálos sérülés miatt.
  • 90.000 Ft összegű állatvédelmi bírsággal sújtotta az állattartót, és kötelezte, hogy biztosítsa kutyájának megfelelő és biztonságos elhelyezését, gondoskodjon arról, hogy kutyája a lakásából póráz és felügyelet nélkül ne juthasson ki, valamint kötelezte arra, hogy az eb tartásával a környező lakóközösség élet- és szokásrendjét ne zavarja.
  • október 25-én az önkormányzat az I. fokú szabálysértési hatósághoz (BFKH XII. Kerületi Hivatala Hatósági Főosztály Hatósági Osztály) eljuttatta az eljárás iratait, mivel a cselekmény alkalmas lehet a szabálysértési törvény ( 2012. évi II. törvény)  193. § szerint „minősülő veszélyeztetés kutyával” szabálysértés megvalósítására.
  • Időközben a Magyar Állatjóléti és Vadvilág Alapítvány is nyújtott be vizsgálati kérelmet: az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 48. § (1) bekezdése állatvédelmi eljárás lefolytatását kérte, elsődlegesen állatkínzás, másodlagosan állattartás szabályainak megszegése miatt. Kérte továbbá, veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatti eljárás megindítását. Az önkormányzat az állatkínzás bűncselekménye tárgyában benyújtott feljelentést továbbította a BRFK XII. kerületi Rendőrkapitányságra