Annyira nincs munkaerő, hogy már Kispesten is halmozódik a szemét

2017.12.04. 16:48

Csütörtök óta hulladékhegyek emelkednek Kispest több utcájában, az FKF Zrt. ugyanis nem tudta elszállítani a lomtalanításra kirakott szemetet, amit vasárnap kezdett belepni a hó.

Elég undorító, hogy helyenként ember magasságú, nagy kiterjedésű szemétkupacokkal van tele a környék!

– írta olvasónk.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek nem ez az első problémás helyszíne az elmúlt hetekben. Nemrég számoltunk be arról, hogy Pestszentlőrincen is hasonló volt a helyzet.

Akkor a szemetes cég azt válaszolta a tervezett, hogy ütemezett programhoz képest egy nap csúszásban vannak, de a lemaradást folyamatosan pótolják. Problémát a nagy mennyiségű illegális szemétlerakások jelentik a létszámhiányból fakadó korlátozott kapacitások, tették hozzá.

Közölték azt is, hogy az FKF-nél ugyanúgy munkaerőhiány van, mint például a BKV-nál, ahol folyamatosan toborozzák a buszvezetőket a metrópótlás miatt. A szemetes cégnél nemcsak sofőrökből van kevés, minden munkakörben munkaerőhiány van.

Mint korábban írtuk, karácsonykor kritikussá is válhat a helyzet, mert az év utolsó hetében hagyományosan sok a hiányzás a cégnél a szabadságolások, betegségek miatt. A kispesti példa azt mutatja, hogy közeledik a karácsony.

Az FKF újabb válasza szerint a kispesti probléma oka elsődlegesen a munkaerőhiány. A lomok elszállításában egy napos csúszásban vannak. Ennek ellenére azt ígérik, hogy a XIX. kerület lomtalanítását a hétvégére befejezik, a rendelkezésre álló munkaerő átszervezésével.

Továbbá, több kerülethez hasonlóan itt is nagymértékű az illegális lom, és illegális hulladék kikészítés, valamint a kihelyezett hulladékok köre jóval szélesebb a tényleges lomhulladékként meghatározottaknál.