Letarolták a fél fasort a vizes vébé luxus bringahídjánál

2018.01.05. 05:00 Módosítva: 2018.01.05. 05:00
A vizes vébé parkolójának helyére épülő lakópark kivitelezője lezárta a Rákos-patak menti szervizutat is. A 424 milliós kerékpáros híd pont a majdani bejárathoz vezet.

A vizes vébére készült el két és félszeres áron, 424 millióért egy kis híd, ami a beruházó indoklása szerint a Duna Aréna és a Rákos-patak túlpartján levő autóparkoló közti gyalogos- és kerékpáros-forgalmat szolgálja ki. A parkoló helyére azóta lakóépületeket építenek, az ingatlanfejlesztő pedig lekerítette a bekötő utat és kivágta a patak menti fasort, írta felháborodva olvasónk. Levele nyomán a helyszínre gurultunk.

A meghökkentően drága, ellenben feleslegesnek tűnő kerékpáros hídról már többször írtunk. Legutóbb akkor, amikor kiderült, hogy a vizes vébé ideje alatt nem lehet rá kerékpárral felhajtani, holott építésének egyik indoka épp ez volt.

A méregdrága kerékpáros híd építése ráadásul ezen az indokon túl értelmetlennek tűnt, hiszen a pataknak az egyik felén eddig is volt bringaút, ami 300 méterrel feljebb egy már rég meglevő hídhoz vezetett. Egy másik cikkünkből hamarosan kiderült, hogy a híd éppen a vizes vébé utánra tervezett Danubio Budapest lakópark majdani bejáratához visz. Az ingatlanfejlesztés a Zahara Park Kft. tulajdonában lévő területen valósul meg, a cég tulajdonosa a hírek szerint Bajor András Gyula, aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t vezető Szivek Norbert állandó üzlettársa.

A helyszínre érve azt tapasztaltuk, hogy rengeteg kivágott fatörzset tornyoztak egymásra az építkezés helyén, valamint az egykori parkoló jó minőségű szervizútját is lekerítették. 

Kérdésünkre a XIII. kerületi önkormányzatnál elmondták, hogy az építő cég 68 darab magánterületi és 6 darab közterületi fa kivágására rendelkezik jogerős engedéllyel. A 74 fát a kivitelezőnek nem kell pótolnia azzal az indokkal, hogy „nem határozható meg pontosan, hány darab fa telepíthető majd a beruházással érintett területre”. Ezért az önkormányzat 55,5 millió forint pénzbeli megváltást írt elő. (Az önkormányzat hozzátette, hogy a kerület egyébként a tavaszi ültetésekkel együtt két év alatt közel 4000 faegyedet ültetett el.)

Közölték még, hogy a Danubio rendelkezik közterület-használati megállapodással a Rákos-patak menti szervizút lezárásához. 

A BKK korábbi magyarázata szerint semmi gond sincs a bruttó 424 millió forintba kerülő kerékpáros híddal.