Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letarolták a fél fasort a vizes vébé luxus bringahídjánál

2018.01.05. 05:00 Módosítva: 2018-01-05 05:00:48
A vizes vébé parkolójának helyére épülő lakópark kivitelezője lezárta a Rákos-patak menti szervizutat is. A 424 milliós kerékpáros híd pont a majdani bejárathoz vezet.

A vizes vébére készült el két és félszeres áron, 424 millióért egy kis híd, ami a beruházó indoklása szerint a Duna Aréna és a Rákos-patak túlpartján levő autóparkoló közti gyalogos- és kerékpáros-forgalmat szolgálja ki. A parkoló helyére azóta lakóépületeket építenek, az ingatlanfejlesztő pedig lekerítette a bekötő utat és kivágta a patak menti fasort, írta felháborodva olvasónk. Levele nyomán a helyszínre gurultunk.

A meghökkentően drága, ellenben feleslegesnek tűnő kerékpáros hídról már többször írtunk. Legutóbb akkor, amikor kiderült, hogy a vizes vébé ideje alatt nem lehet rá kerékpárral felhajtani, holott építésének egyik indoka épp ez volt.

A méregdrága kerékpáros híd építése ráadásul ezen az indokon túl értelmetlennek tűnt, hiszen a pataknak az egyik felén eddig is volt bringaút, ami 300 méterrel feljebb egy már rég meglevő hídhoz vezetett. Egy másik cikkünkből hamarosan kiderült, hogy a híd éppen a vizes vébé utánra tervezett Danubio Budapest lakópark majdani bejáratához visz. Az ingatlanfejlesztés a Zahara Park Kft. tulajdonában lévő területen valósul meg, a cég tulajdonosa a hírek szerint Bajor András Gyula, aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t vezető Szivek Norbert állandó üzlettársa.

A helyszínre érve azt tapasztaltuk, hogy rengeteg kivágott fatörzset tornyoztak egymásra az építkezés helyén, valamint az egykori parkoló jó minőségű szervizútját is lekerítették. 

Kérdésünkre a XIII. kerületi önkormányzatnál elmondták, hogy az építő cég 68 darab magánterületi és 6 darab közterületi fa kivágására rendelkezik jogerős engedéllyel. A 74 fát a kivitelezőnek nem kell pótolnia azzal az indokkal, hogy „nem határozható meg pontosan, hány darab fa telepíthető majd a beruházással érintett területre”. Ezért az önkormányzat 55,5 millió forint pénzbeli megváltást írt elő. (Az önkormányzat hozzátette, hogy a kerület egyébként a tavaszi ültetésekkel együtt két év alatt közel 4000 faegyedet ültetett el.)

Közölték még, hogy a Danubio rendelkezik közterület-használati megállapodással a Rákos-patak menti szervizút lezárásához. 

A BKK korábbi magyarázata szerint semmi gond sincs a bruttó 424 millió forintba kerülő kerékpáros híddal.