Elindul az első Rigó-busz

DSC 6283
2018.01.09. 13:32

Hamarosan forgalomba áll az első, a Rigó nevű elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó járműfedélzeti érvényesítő készülékekkel felszerelt autóbusz Budapesten, áll a BKK közleményében. Az új készülékekkel felszerelt MAN Lion’s City típusú autóbusszal, amelyen a BKK a készülékek működését teszteli, kezdetben a VT-Arriva Kft. által üzemeltetett dél-budai autóbuszvonalakon, majd később a teljes közösségi közlekedési hálózaton találkozhatnak az utasok. Az eszközökkel az utasoknak egyelőre nincs dolguk, továbbra is a megszokott módon zajlik majd a jegyek érvényesítése és ellenőrzése.  

A most induló teszten egyelőre csak a BKK és a gyártó Scheidt & Bachmann szerez tapasztalatokat (pl.: szoftverbeállítások, adatkapcsolat megfelelősége, stb.), amelyek segítségével tökéletesíthetik a készülékeket a sorozatos telepítés előtt. Az érvényesítő készülékek telepítésére az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével került sor, azok működésének és elhelyezésének megfelelőségét pedig a közeljövőben érdekképviseleti szervezetekkel egyezteti a BKK.

Az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó eszközök telepítésének első lépéseként a BKK 2017 augusztusában a Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratához összesen 10 beléptetőkaput telepített, majd szeptemberben a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán szintén telepítették az első érvényesítőkészülékeket. Ezeket az utasok még ugyanúgy nem használják, az elektronikus jegyrendszer teljes indulásától lesznek használhatók. 

Hogy mikor? Azt egyelőre még nem tudni. Amit tudni: 2500 járműre (buszra, trolira, villamosra) 10 ezernél is több új érvényesítőkészüléket raknak fel. A kapuval nem lezárható metró és HÉV-állomásokra 530 érvényesítő készüléket telepít a BKK. Az eszközök sorozatos kiépítése várhatóan 2018-ban kezdődik, addig azonban valamennyi érintett állomáson és járművön megkezdődnek azok kihelyezésének előkészítő munkálatai. 

(Borítókép: Bődey János / Index)