Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megkegyelmezett saját közbeszerzési cégének a főváros

2018.01.18. 14:34
Lapogatás lett az asztalra csapás vége: a lassan és drágán működő céget nem szüntetik meg, de csökkentik a hatáskörét. A háttérben meghúzódó érdekcsoport megmentette a kft-t.

A jelenlegi 150 millió forintról 200, illetve 500 millió forintra emelik azt az értékhatárt, ami alatt a fővárosi közbeszerzések bonyolítására létrehozott Fővárosi Közbeszerzés Kft. nem foglalkozhat fővárosi közbeszerzésekkel – információink szerint ez áll abban az előterjesztésben, amit következő ülésén tárgyal a fővárosi közgyűlés. A 200 milliós limit a főpolgármesteri hivatal ügyeire vonatkozik, az 500 millió pedig a főváros tulajdonában álló közműcégekre. Ezzel a lépéssel a közgyűlés a közbeszerzési torta egy jelentős szeletétől távol tartja a saját tulajdonában álló céget, mely azonban továbbra is bábáskodhat a legnagyobb közbeszerzések felett. 

Ez lett abból a nagy asztalra csapásból, amit tavaly ősszel vizionált a sajtó az ügyben. A céggel ugyanis már megalakulásakor problémák voltak, amik nem megszűntek, hanem inkább sokasodtak. 

Tarlós István főpolgármester maga így nyilatkozott lapunknak egy interjúban:

Ami a Közbeszerzés Kft.-t illeti, szerintem sem működik jól. Elégedetlen vagyok vele. Még az is felmerült bennem, egyáltalán szabad-e megtartani. Sorra jönnek a nagy közszolgáltató cégeink a BKV-val az élen, hogy állnak a közbeszerzéseik. Ezt az állapotot biztos nem viselem el sokáig, és az év végén döntöm el, hogy javasoljam-e a cég megszüntetését, vagy ne.

A kft lassúsága a nagy közszolgáltató cégeknek okozott nagy problémát. A BKV tavalyi közbeszerzési tervét például teljesen szétzilálták: negyven tendernek csak a harmada zárult le sikeresen, ami jelentős pluszköltséget okozott a közlekedési cégnek. Maga a Közbeszerzési Kft. is drágán működött, 2017-ben 270 millió forintos veszteséget hozott össze.

A Közbeszerzés Kft-t 2016 nyarán alapította a fővárosi önkormányzat, hogy központosítsa hivatalának és cégeinek közbeszerzéseit, ezáltal felgyorsítva és olcsóbbá téve azokat. A cég még meg se alakult, rögtön lázongani kezdtek a fővárosi közszolgáltató cégek vezetői, hogy hátrányos szerződésbe kényszerítenék őket. Többen attól tartottak, hogy az egyik legerősebb kormányközeli gazdasági érdekcsoport a kft.-n keresztül ráteheti a kezét Budapest évi 300 milliárdos közbeszerzési keretére.

Egy hét múlva már az is körvonalazódott, melyik érdekkör lehet érintett: Tarlós István főpolgármester megtiltotta a főváros központi közbeszerzési cégének, hogy együtt dolgozzon a Habony Árpád és Rogán Antal köréhez tartozó Kosik Ügyvédi Irodával. 

A Közbeszerzés Kft. végül összeállt az ügyvédi iroda nélkül is, deklarált célját azonban nem érte el. Olcsóbb, gyorsabb közbeszerzések helyett lelassult, drágább eljárásokat hozott. A politikai-gazdasági érdekcsoport befolyása is megvalósult, információink szerint ez óvta meg a céget a tavaly év végén belengetett teljes megszüntetéstől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?