Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Értelmes ötlet volt a zebrazászló, ezért elkaszálták?

2018.01.30. 14:53
A zebrazászlózás hazai ötletgazdája egy videón mondja el, hogy a közúti hatóság negatív hozzáállása miatt leszerelte a gyalogátkelőknél kihelyezett zászlóit. A Magyar Közút szerint félreértés történhetett, mert nem tiltottak meg semmit, inkább engedélyeztek.

Zebra. Adott volt egy balesetveszélyes, lámpa nélküli zebra Gödöllőn, ahol halálos gázolás is történt.

Zebrazászló. Volt egy előre mutató civil kezdeményezés amerikai példa alapján, ami biztonságosabbá tette az átkelőt. Az ötlet olyan jó volt, hogy terjedni kezdett az országban.

Betiltott zebrazászló? Van egy állami hatóság, a Magyar Közút, amelyik úgy gondolta, hogy az ötlet rossz, civilek ugyan ne tegyenek semmit az ő oszlopaikra, sőt, sehová. Legalábbis ez derült ki egy videóból.

Az ötletgazda ebben a videóban jelentette be, hogy a Magyar Közút tiltó határozata (ami szerint nem lehet zászlótartót szerelni sehová a zebra közelébe) után feladta, leszerelte a zászlókat:

Az ötletgazda Füle Sándorral készített korábbi videónk itt nézhető meg:

Az ügyben keressük a Magyar Közutat is.

Frissítés:

A Magyar Közúttól a következő választ kaptuk: nem kaszálták el a kezdeményezést, és nem tiltották meg a zászlók kihelyezését.

Minden helyszínt egyedileg bírálnak el és nyitottak a kompromisszumokra. Ezért sem szabad a szentendrei helyszínre vonatkozó előírást összehasonlítani a gödöllőivel, hiszen utóbbinál a korábbi módszer megfelelő lett volna. Hozzátették, hogy a gödöllői zászlókat ezért feleslegesen vették le, ugyanis azok pont olyan helyszínen voltak, melyek megfelelnének az előírásoknak. A kérdéses helyszínre vonatkozóan egyelőre nem kértek közútkezelői hozzájárulást, de ha ezt megtették volna, várhatóan meg is kapták volna.

A KRESZ tábla oszlopára azért nem támogatják a zászlótartó kihelyezését, mert az arra elhaladó járművek menetszele kimozdíthatja a helyéből a zászlókat, ami adott esetben ugyanúgy balesetveszélyes lehet. Elutasító határozat eddig nem volt.

Szentendrén, Diósdon, Budakalászon és Leányfalun kértek és kaptak eddig engedélyt a helyi kérvényezők. Továbbá folyamatban van az elbírálás és engedélyeztetés Solymáron, Pomázon és Pilisvörösváron is. Így szó sincs akadályoztatásról, inkább csak félreértés történhetett.