Judit
3 °C
7 °C

Lángvágóval vágták szét a metróalagútban karambolozó vonatot

2018.02.07. 11:33 Módosítva: 2018-02-07 18:22:57
Újabb részletek derültek ki a 2-es metró alagútjában ütköző karbantartó szerelvény balesetéről. Előállították a mozdonyvezetőt és a tolatásvezetőt.

Mint arról beszámoltunk, délelőtt 10-ig nem járt a 2-es metró az Örs vezér tere és a Deák Ferenc tér között, mert kora hajnalban az M2-es metróvonalon szolgálatot teljesítő két szolgálati vonat ütközött a Blaha Lujza téri megállónál, az ütközés során a pótkocsik kisiklottak.

A VEKE úgy tudja, hogy éjszaka karbantartás során egy dízelmozdony, amely négy úgynevezett pőrekocsit tolt maga előtt, nem a menetrend szerinti irányban haladt az alagútban. A szerelvénynek az Örs vezér teréről a Blaha Lujza térig kellett volna mennie, de ott valamiért nem állt meg, és továbbmenve az alagútban belecsattant a Blaha Lujza tér és az Astoria között álló karbantartó vonatba. Ez utóbbi egy személyvagonból és egy tehervágány-gépkocsiból állt.

Szolgálati dízelmozdony a metróban (illusztráció) - Vörös Attila (iho.hu) fotója
Szolgálati dízelmozdony a metróban (illusztráció) - Vörös Attila (iho.hu) fotója

A VEKE Facebook-oldalán megjelentek szerint az ott karbantartást végző munkások és a vonatszemélyzet szerencsére észlelte, hogy a dízeles szerelvény jön, pedig nem kellene, és időben ki tudtak ugrani, így senki nem sérült meg. A csattanásban viszont mind a négy pőrekocsi és a személyvagon úgy összetört és összegyógyult, hogy lángvágóval kellett őket szétszedni. 

Ez nagyjából reggelre meg is lett volna, és a reggeli csúcsra felszabadították volna a pályát, de a rendőrség értesült az ügyről, és nagy erőkkel kivonult helyszínelni. Az éjszakás műszakot még mindig nem engedték haza, mindenkit kihallgatnak. Annyit lehet tudni, hogy a dízeles szerelvényt vezető mozdonyvezető és felettese, a vonatot vezető tolatásvezető elismerte felelősségét a balesetért. 

Mi az a szolgálati vonat?

A szolgálati vonatot éjszakai karbantartásra használják a metróalagutakban. Szerszámokat, alkatrészeket, karbantartáshoz szükséges anyagokat szállít. Általában dízel, azaz az elektromos hálózattól független üzemű.

Mindkettőjük mulasztása igen súlyosnak számít, akár Btk.-s ügy is lehet belőle. A baleset további körülményeit az NFM Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja. A rendőrség közleménye szerint egy fő könnyebb sérülést szenvedett, két főt pedig (nyilván a tolatásvezetőt és a mozdonyvezetőt) pedig előállítottak. A vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt büntetőeljárást indítottak, írja a VEKE.  A rendőrség kora este azt közölte, hogy gyanúsítottként hallgatták ki a két embert. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?