Teréz
1 °C
14 °C

Egy kis eszközt kapnak a BKV-ellenőrök, hogy kiszűrjék a hamis bérleteket

2018.02.14. 11:14

Már negyven jegyellenőr teszteli azt a kis appot, amin keresztül ellnőrizhetik a jegy- és bérlettulajdonosokat, írja a Budapesti Közlekedési Központ. Ez az úgynevezett "ellenőrzési tevékenységet támogató alkalmazás" abban segít, hogy "az ügyfél által felmutatott utazási jogosultságot igazoló értékcikk vélhetően hamisított, vagy sem".

A fejlesztésnek köszönhetően várhatóan jelentősen csökkenthető a hamisított értékcikkek használata. 

Az alkalmazást 2017 végén kezdték tesztelni, "folyamatosan kerül kiterjesztésre majd a teljes jegyellenőri állományra". Hogy mit lát a jegyellenőr?

A jegyekhez és bérletekhez tartozó érvényességi adatokat azonnal visszakapja az ellenőrzést végző személy.

Azt is írják, hogy "az eszköz alkalmazása a BKK eddigi ellenőrzési és pótdíjazási folyamatát nem változtatja meg, hanem segítséget nyújt ahhoz, hogy az ellenőrzés hatékonyabban és pontosabban történhessen.

A pótdíjkövetelését a BKK csak akkor érvényesíti, ha az átvett értékcikk utólagos vizsgálata alátámasztja a hamisítást vagy visszaélést."

A BKK Zrt. felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy jegyeiket és bérleteiket a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, jegykiadó automatáiból vagy szerződött viszonteladó partnereitől vásárolják meg, melyek elérhetőségét a BKK honlapján elérhető értékesítésipont-kereső tartalmazza.