Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesz népszavazás a 3-as metróról?

2018.02.21. 10:38
Felfüggesztik a 3-as metró akadálymentesítéséért indított népszavazást, elfogadták a BRFK beszámolóját, ami szerint nagyon jól alakultak tavaly a bűnügyi mutatók, és rábólintottak a főváros idei költségvetésére – ez történt délelőtt a fővárosi önkormányzat ülésén.

Népszavazás:

Elmaradhat a 3-as metró akadálymentesítéséért kiírandó népszavazás, ugyanis az egyik kezdeményező, Horváth Csaba szocialista képviselő bejelentette: felfüggesztik az aláírásgyűjtést. Mint mondta, az aláírásgyűjtés népszavazás nélkül is elérte a célját: a főváros végül mind a húsz metrómegállót akadálymentesíti a tervek szerint. Erről kisebb vita alakult ki közte és a főpolgármester között:

A kormánypártok részéről tagadták, hogy ez utóbbinak bármi köze lenne az aláírásgyűjtéshez.

Bűnügyi helyzet:

A fővárosi közgyűlés meghallgatta Bucsek Gábor rendőrfőkapitányt, aki beszámolt a BRFK tavalyi teljesítményéről. Eszerint tavaly csökkent a kiemelt bűncselekmények száma, nőtt a nyomozás eredményessége, valamint javult a rendőrség reagálási ideje: a 12 perc 3 perccel jobb az országos átlagnál.

A főrendőr szerint megfelelően szavatolta a rendőrség a nagyrendezvények, így például a vizes vébé és a karácsonyi vásárok biztonságát, nem véletlenül tartják Budapestet külföldön az egyik legbiztonságosabb európai városnak. Aki a jelentés részletes számaira is kíváncsi, ide kattintva megnézheti.

Költségvetés:

Szinte vita nélkül elfogadták a képviselők a főváros idei költségvetését. Éles kritikát csak Tokody Marcell, a Jobbik képviselője fogalmazott meg, aki szerint az idei büdzsé pengeélen táncol, rengeteg kockázat van benne. Eszerint idén 3 milliárd forinttal kevesebb jut a tömegközlekedésre, és sok kockázatot rejt a 3-as metró felújításának finanszírozása is, amelyről még mindig nem tudni, hogy pontosan mennyibe fog kerülni.

Frissítés: a Rác fürdő megvétele

A közgyűlés úgy döntött, hogy megvásárolja a Rác fürdő ingatlanát. Erre hamarosan lehetősége lesz, mert a tulajdonos Rác Nosztalgia Kft.-t felszámolják, ingatlanainak értékesítését – köztük a Rác fürdőt – hamarosan megkezdi a felszámoló.

Frissítés 2: Moszkva tér ugyan már nincs, de lesz Minszk tér

Döntött a képviselő-testület arról, hogy a belorusz nagykövetség közelében (a Virág Benedek utca, Csatárka utca és Szélvész utca találkozásánál) fekvő névtelen óbudai teret Minszk térnek keresztelik el, méghozzá soron kívül. Erre azért van szükség, mert hamarosan magas szintű belorusz delegáció érkezik Budapestre.