Tarlós: Három és fél évig tarthat a Lánchíd és környékének felújítása

2018.02.23. 12:03
A Lánchíd felújításáról, a 3-as metró akadálymentesítéséről, a fővárosi költségvetésről és a margitszigeti teniszstadionról volt szó Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

Tarlós közölte, hogy a Lánchíd felújítása a megjelent hírekkel ellentétben nem hat évig, hanem három, három és fél évig fog tartani. Két üteme lesz: a pesti hídfővel és magával a híddal kezdődik, majd a Váralagúttal és a Clark Ádám térrel folytatódik. Azt nem tudta megmondani a főpolgármester, hogy mikor kezdődik a munka, viszont azt elárulta, hogy a BAH-csomópont felüljárójának „ráncfelvarrása”, azaz kisebb mértékű rekonstrukciója megelőzi.

A 3-as metróról a következőket lehetett megtudni: az uniós támogatási kérelem az Európai Bizottság előtt van, s bár az akadálymentesítésről még egyeztetnek, úgy tűnik, az unió a nem teljes körűt is elfogadja egyes állomásoknál, ha azt műszaki nehézségek akadályozzák. A mozgáskorlátozottak egyesületével is tárgyal a főváros az ügyben. Két megálló esetében különböznek az álláspontok: a főváros úgynevezett omega lépcsőliftet építene az Ecseri úti és a Pöttyös utcai állomásra.

Tarlós ismertette az idei fővárosi költségvetést is. Eszerint a főösszeg 2018-ban 376 milliárd forint. 75 milliárd forint fejlesztési hitellel számolnak (Lánchíd-rekonstrukció, 1-es villamos meghosszabbítása, római-parti árvízvédelem, 3-as metró felújítása), valamint pozitív tervezett működési eredménnyel.

A Margitszigetre tervezett teniszstadionról szólva Tarlós megerősítette a lapunknak csütörtökön elmondottakat: nem tudják elfogadni, hogy egy kilencemeletes monstrum felépüljön a szigetre. Kell oda egy stadion, de nem olyan, mint amilyet a napokban a törvényben elfogadtak.