Tarlós: Legkorábban 8-10 év múlva tilthatják ki a dízeleket Budapestről

2018.03.08. 12:57

A dízelautók általános kitiltásával a német városokhoz hasonlóan Budapesten is előbb-utóbb foglalkozni kell, mondta Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón. Közölte azt is, lapunknak adott korábbi nyilatkozatát kissé módosítva, hogy a teljes kitiltás ideje legkorábban 8-10 év múlva jöhet el.

Az akkori szabályozáshoz már most megkezdik előkészületeket, a főpolgármester felkérte az Autóklubot, készítsen tanulmányt a témában. Hozzátette, hogy a szmogrendelet 2018-október 1-től szigorodik: szmogriadó idején nem lehet majd közlekedni Euro 3-as dízelekkel, 2019. október 1-től pedig Euoro 4-es dízelekkel. Ez azt jelenti, hogy 2019-ben szmogriadó idején a járművek 52%-a forgalmi tiltás alá esik majd. (A tiltás tömegközlekedési és sürgősségi járművekre nem vonatkozik.)

Lázár János bécsi videójával kapcsolatban Tarlós kérdésre közölte:

Azt én nem mondom, hogy ez egy ügyes nyilatkozat volt ebben az időpontban.

Hozzátette, hogy csalódnia kell azonban annak, aki azt várja, hogy most kettőt utánarúg a miniszterelnökséget vezető miniszternek. Arra a kérdésre, mit szólna, ha egy külföldi politikus Lázárhoz hasonlóan eljönne Budapestre, és leszólná az állapotokat, Tarlós azt válaszolta, hogy nagyon sokszor előfordult már Magyarország és több önkormányzatának az életében, hogy beleszóltak más külföldi politikusok.

Arra a felvetésre pedig, hogy tart-e attól, hogy Budapest olyan lesz, mint a bécsi Favoriten negyed, azt mondta: attól függ, ki fogja vezetni a várost. Végül közölte, hogy

a legtöbb milliós nagyvárosban készülhet olyan fényképek, amire azt mondják, hogy gyönyörű, meg olyan is, amire azt, hogy Jézus Mária, mi van itt.