Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holttesttakaró paravánt tesztelnek a közterület-felügyelők

2018.03.28. 20:47 Módosítva: 2018-03-28 20:58:56
Ilyen is ritkán fordul elő: a közterület-felügyelet egy újságcikktől inspirálva önként vállalt feladatként vállal fel közösségi szolgáltatást: jelen esetben azt, hogy a közterületen elhunyt emberek akár órákon át is az utcán heverő holttestét paravánnal eltakarja a járókelők szeme elől. Nem minden közteres lelkesedik az új feladatért.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) március elejétől önként vállalt feladatként látja el a közterületi haláleseteknél a paravánozást. Ez egy mobil, gyorsan összeszerelhető „belátásvédő takaró fal” felállítását jelenti, hogy a járókelőket ne zavarja az esetenként órákig az utcán heverő, fekete fóliával alig letakart holttest látványa. Március 8. óta most keddig összesen 9 esetben használták.

Mint Hermann Gábor, a FÖRI igazgató-helyettese elmondta, egy tavaly októberben megjelent HVG-cikk inspirálta őket arra, hogy felvállalják ezt a feladatot, ami amellett, hogy eltakarja a kellemetlen látványt, az elhalálozott személy kegyeleti méltóságát is garantálja. 

A paraván összesen 6 méter sugarú körben teszi lehetővé, hogy a halottszemle végeztéig, a holttest elszállításáig el legyen takarva a terület. Mint az a HVG cikkében szerepel, ha valaki összeesik az utcán, kihívják hozzá a mentőt, akik halálesetnél értesítik a háziorvost, neki kell kitöltenie a hatoldalas halotti bizonyítványt. A holttestnek két órán át mindenképpen ott kell feküdnie – mégpedig azért, mert előfordulhat, hogy tetszhalál történt, azaz megeshet, hogy a elhunyt felkel. Ennek esélye persze elenyésző. 

A háziorvosok sokszor beosztják egymást, hogy melyik héten ki a „közteres”, ki megy ki, ha a nyilvános térben történik valami (nem csak haláleset, bármilyen sérülés, rosszullét). De előfordul, hogy nincs orvos, és a holttest tovább, akár négy órán át fekszik az utcán, a szél pedig le-lefújja róla a fekete fóliát.

Az új feladatért nem minden közterület-felügyelő lelkesedik. Kaptunk olyan levelet, amiben arra panaszkodik a feltehetően közterület-felügyelő levélíró, hogy bár kapnak kézfertőtlenítőt, gumikesztyűt, szájmaszkot, de védőoltást, mentálhigiénés felkészítést nem, és a paravánt sem fertőtlenítik.

Közvetlen érintkezés eddig tudomásom szerint sem történt, de az elhaltak testnedvei, élősködői, a közterületeken lévő állati és emberi vizelet, ürülék, stb. az minden további nélkül felkerül erre a takaró falra, majd onnan a nyitását és összecsukását végző felügyelők ruházatára és bőrére

- írta lapunknak.

Megkérdeztük az NGM munkavédelmi főosztályának véleményét (a levélíró nekik is elküldte bejelentését), a választ még várjuk. Addig is több mentőssel beszéltünk, akik szerint a paraván ilyen esetekben nem valószínű, hogy fertőződhet, mert nem érintkezik a halottal:

Egy paraván, ami nem ér a holttesthez, nem jelent fertőzésveszélyt senkire nézve. Fertőzésveszély inkább egy kórházi váróteremben, vagy a fertőző betegek által is használt köztéri padokra ülve éri az embert

- mondták.

A FÖRI ezzel kapcsolatban elmondta, hogy igény szerint az Illatos úti ebtelepen lemoshatják, fertőtleníthetik a paravánt, de erre még nem volt szükség. A dolgozóknak pedig kérésre biztosít a cég pszichológust, ahol mentálhigiénés segítséget is kaphatnak.

Ettől függetlenül fontos megjegyezni, hogy a közterület-felügyelőink helyszínre érkezésére – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a holttestet a mentők már hullazsákkal letakarják és rendőr biztosítja a helyszínt, tehát „fokozottabb” mentálhigiénés terhelésnek a feladatot ellátó közterület-felügyelők pontosan annyira vannak így kitéve, míg bárki, aki a belátásvédő takaró fal kb. 2-5 percig tartó telepítésének idejéig a sajnálatos eseménynek szemlélője, tették hozzá a FÖRI részéről.