Holttesttakaró paravánt tesztelnek a közterület-felügyelők

2018.03.28. 20:47 Módosítva: 2018.03.28. 20:58
Ilyen is ritkán fordul elő: a közterület-felügyelet egy újságcikktől inspirálva önként vállalt feladatként vállal fel közösségi szolgáltatást: jelen esetben azt, hogy a közterületen elhunyt emberek akár órákon át is az utcán heverő holttestét paravánnal eltakarja a járókelők szeme elől. Nem minden közteres lelkesedik az új feladatért.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) március elejétől önként vállalt feladatként látja el a közterületi haláleseteknél a paravánozást. Ez egy mobil, gyorsan összeszerelhető „belátásvédő takaró fal” felállítását jelenti, hogy a járókelőket ne zavarja az esetenként órákig az utcán heverő, fekete fóliával alig letakart holttest látványa. Március 8. óta most keddig összesen 9 esetben használták.

Mint Hermann Gábor, a FÖRI igazgató-helyettese elmondta, egy tavaly októberben megjelent HVG-cikk inspirálta őket arra, hogy felvállalják ezt a feladatot, ami amellett, hogy eltakarja a kellemetlen látványt, az elhalálozott személy kegyeleti méltóságát is garantálja. 

A paraván összesen 6 méter sugarú körben teszi lehetővé, hogy a halottszemle végeztéig, a holttest elszállításáig el legyen takarva a terület. Mint az a HVG cikkében szerepel, ha valaki összeesik az utcán, kihívják hozzá a mentőt, akik halálesetnél értesítik a háziorvost, neki kell kitöltenie a hatoldalas halotti bizonyítványt. A holttestnek két órán át mindenképpen ott kell feküdnie – mégpedig azért, mert előfordulhat, hogy tetszhalál történt, azaz megeshet, hogy a elhunyt felkel. Ennek esélye persze elenyésző. 

A háziorvosok sokszor beosztják egymást, hogy melyik héten ki a „közteres”, ki megy ki, ha a nyilvános térben történik valami (nem csak haláleset, bármilyen sérülés, rosszullét). De előfordul, hogy nincs orvos, és a holttest tovább, akár négy órán át fekszik az utcán, a szél pedig le-lefújja róla a fekete fóliát.

Az új feladatért nem minden közterület-felügyelő lelkesedik. Kaptunk olyan levelet, amiben arra panaszkodik a feltehetően közterület-felügyelő levélíró, hogy bár kapnak kézfertőtlenítőt, gumikesztyűt, szájmaszkot, de védőoltást, mentálhigiénés felkészítést nem, és a paravánt sem fertőtlenítik.

Közvetlen érintkezés eddig tudomásom szerint sem történt, de az elhaltak testnedvei, élősködői, a közterületeken lévő állati és emberi vizelet, ürülék, stb. az minden további nélkül felkerül erre a takaró falra, majd onnan a nyitását és összecsukását végző felügyelők ruházatára és bőrére

- írta lapunknak.

Megkérdeztük az NGM munkavédelmi főosztályának véleményét (a levélíró nekik is elküldte bejelentését), a választ még várjuk. Addig is több mentőssel beszéltünk, akik szerint a paraván ilyen esetekben nem valószínű, hogy fertőződhet, mert nem érintkezik a halottal:

Egy paraván, ami nem ér a holttesthez, nem jelent fertőzésveszélyt senkire nézve. Fertőzésveszély inkább egy kórházi váróteremben, vagy a fertőző betegek által is használt köztéri padokra ülve éri az embert

- mondták.

A FÖRI ezzel kapcsolatban elmondta, hogy igény szerint az Illatos úti ebtelepen lemoshatják, fertőtleníthetik a paravánt, de erre még nem volt szükség. A dolgozóknak pedig kérésre biztosít a cég pszichológust, ahol mentálhigiénés segítséget is kaphatnak.

Ettől függetlenül fontos megjegyezni, hogy a közterület-felügyelőink helyszínre érkezésére – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a holttestet a mentők már hullazsákkal letakarják és rendőr biztosítja a helyszínt, tehát „fokozottabb” mentálhigiénés terhelésnek a feladatot ellátó közterület-felügyelők pontosan annyira vannak így kitéve, míg bárki, aki a belátásvédő takaró fal kb. 2-5 percig tartó telepítésének idejéig a sajnálatos eseménynek szemlélője, tették hozzá a FÖRI részéről.