Döntött a Fővárosi Törvényszék: Simicska az oszlopháború győztese

2018.04.12. 16:31
A felmondási okok nem megalapozottak, ezért érvényben van a fővárosi önkormányzat és a Mahir Cityposter közötti szerződés, azaz a Simicska Lajoshoz tartozó cég továbbra is működtetheti reklámoszlopait Budapest utcáin - döntött a Fővárosi Törvényszék.

A 761 fővárosi hirdetőoszlop 25 éves üzemeltetési jogát a Mahir Cityposter nyerte el 2004-ben, a szerződést 2006-ban kötötték meg 25 évre. A szerződés szépen ketyegett 9 évig, amikor is – nem sokkal Orbán Viktor és Simicska Lajos összeveszése után – a főváros vezetése hirtelen rájött, hogy az üzlet előnytelen a számára.

A fővárosi közgyűlés által elfogadott előterjesztés szerint a Mahir Citypostertől kapott évi 45 milliónál többet, akár 73-125 millió forintot is kasszírozhatott volna. 

Ezután a fővárosi önkormányzat egyoldalúan szerződést bontott Simicska Lajos reklámcégével, karácsony előtt pedig rendeletet alkotott, hogy elbontatja a budapesti közterületekről mind a 761 hirdetőoszlopát. Már-már komédiába illő jelenetek zajlottak Budapest utcáin a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopainál.

Amikor megjelentek a fővárosi cég emberei egy oszlopnál, hogy lebontsák, a Simicska által megbízott őrző-védők körbeállták. Később a bíróság jogerősen eltiltotta a fővárost a bontástól. Azt nem tudni, hogy a 761 hirdetőoszlopon évente mennyi nyereség keletkezik, az viszont valószínűsíthető, hogy a fővárosnak fizetett 45 millió forintnál jóval több.

A bíróság nemcsak a bontástól tiltotta el a fővárosi önkormányzatot. Először első fokon, majd másodfokon is kimondta, hogy jogszerűen nem mondhatja fel a szerződést a Mahir Cityposterrel. Ezt erősítette meg hasonló logika alapján ma a Fővárosi Törvényszék döntése. Az érvelés lényege, hogy a szerződést nem lehet azzal felbontani, hogy tíz év működés után hirtelen arra eszmél az egyik fél, hogy előnytelen a számára.

A Fővárosi Törvényszék most azért döntött az ügyben, mert a Kúria megismételt eljárásra utasította a bíroságot az első és másodfokú döntést követően. A főváros jogi képviselője nem volt jelen a határozathirdetésen, ezért azt egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzat elfogadja-e a döntést.