21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Döntött a főváros: drágul a taxizás

DSC 1369
2018.04.25. 04:56
A 3-as metró akadálymentesítését, a taxitarifák 7 százalékos emelését és a Lánchíd lezárását, felújítását megszavazta a fővárosi közgyűlés a szerdai ülésén. Az új fizetős parkolási zónák bevezetéséről, valamint a városnéző buszok piacának koncesszióba adásáról elnapolták a döntést.

9 óra 20: Bevonult a folyosóról Tarlós István, elkezdődött a közgyűlés. Az ülés előtti villámsajtótájékoztatókon az ellenzék a Lánchíd felújításának elhúzódását, a taxis áremelést és a fizetős parkolási zónák kiterjesztését ostorozta. 

Hajdú László, XV. kerületi polgármester bejelentette, hogy lemond közgyűlési madátumáról, mert nyert a választáson, és a Parlamentet választja (egyszerre nem lehet országgyűlési képviselő és polgármester is). Ilyen dilemma elé néz még Csárdi Antal LMP-s és Kocsis Máté fideszes. Mindketten mennek az Országgyűlésbe, A negyedik érintett, Karácsony Gergely viszont marad zuglói polgármester, és marad a fővárosi közgyűlésben.

9 óra 40: Máris levették a napirendről az egyik fontos napirendi pontot: Tarlós kezdeményezésére az előterjesztő elfogadta, hogy elnapolják a döntést a városnéző buszokról.

Akadálymentesítik a 3-as metrót

Az előterjesztés szerint a 3-as metró felújítása során akadálymentesítik a legtöbb állomást, konkrétan a vonal 20 állomása közül 18 akadálymentesen megközelíthető lesz. Így a rekonstrukciós projekt korábbi műszaki tartalmában nem szereplő öt állomás - Arany János utca, Ferenciek tere, Kálvin tér, Corvin-negyed, Klinikák - is akadálymentesítve lesz, méghozzá különleges, Magyarországon még nem ismert módszerrel: ferde liftekkel, amik az állomások 3 mozgólépcsője közül az egyik helyét foglalják majd el

Elfogadták

Szavazzon Ön is! A metró akadálymentesítését

Július 1-től drágább lesz taxival utazni

A közgyűlés fideszes többséggel megszavazta a taxitarifa-emelést. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közgyűlés előtt felszólaló képviselője elmondta, hogy megszavaztatták az emelést a taxisokkal, akiknek 82%-a támogatta, mert az öt éve megállapított díjakhoz képest sok pluszkiadásuk lett. Közölte, hogy ez a mérték még egy visszafogott emelést jelent.

A DK részéről kifejtették, hogy az emelést elfogadhatatlannak tartják, mert egyfelől voltak olyan taxis költségelemek, amik csökkentek, és a taxis csalásokat sem tudták teljesen kiszűrni.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke is szót kapott az ülésen. Elmondta, hogy hosszú egyeztetés után javasolták az emelés mértékét. Eredetileg nagyobbat szerettek volna, de elfogadták a főváros érveit, ezért csökkentették a mostani arányra. Metál szerint nem azért nehéz Budapesten taxit kapni, mert csökkent a taxisok száma, hanem azért, mert a taxispiac rendezése után megnőtt a bizalom, és több lett a fuvarszám. 

Tarlós István végül közölte, hogy megpróbáltak demokratikus javaslatot tenni.

A jelenlegi 450 forintos alapdíj 55 százalékkal 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 280-ról 7 százalékkal 300 forintra, míg a percenkénti várakozási díj 70-ről 6,67 százalékkal 75 forintra nőtt.

Elfogadták

Szavazzon Ön is! A 7%-os taxitarifa-emelést

Új parkolási övezetek Zuglóban és Újbudán - csak később

Egy hónappal elhalasztották a döntést az úl parkolási övezetekről. Az elnapolt javaslat szerint várakozási övezetbe vonnák a Bocskai út - Karolina út - Villányi út - Tas vezér utca által határolt területet, a Gellérthegy teljes kerületi részét, az őrmezői lakótelepet, a kelenföldi városrészt - azaz a Szerémi út - Galvani utca - Andor utca - Egér út - vasút - Hamzsabégi út által határolt területet -, valamint az Infopark területét. A Műegyetem rakparton is várakozási díjfizetést vezethetnek be. 

Zuglóban parkolási díjat vezethetnek be a Mexikói út - Kacsóh Pongrác út - Kassai tér - Szikszó park - Lőcsei út - Telepes utca - Fűrész utca - Csömöri út - Lőcsei út - Bosnyák utca - Fűrész utca - Szugló utca - Lőcsei út - Egressy út - Nagy Lajos király útja - Thököly út által határolt területen is. 

Elnapolták

Szavazzon Ön is! Az új fizetős parkolási zónákat

Lezárják és felújítják a Lánchidat

A képviselők jóváhagyták a Lánchíd és a 2-es villamos alagútjának rekonstrukciójára vonatkozó megvalósítási megállapodás módosítását, amely szerint szeptemberben kezdődhetnek meg a felújítási munkálatok, és várhatóan 2021 június végére fejeződhetnek be. A rekonstrukció költsége több mint bruttó 16 milliárd forint. A Váralagút felújítása eredetileg együtt történt volna a Lánchídéval, de feltehetően pénzhiány miatt csak annak befejezése után következik, így évekkel elhúzódhatnak a munkák a Clark Ádám tér környékén.

Elfogadták

Szavazzon Ön is! A Lánchíd lezárását és felújítását

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Döntött a főváros: drágul a taxizás

A taxis alapdíj 55 százalékkal, a kilométerdíj és a percdíj 7 százalékkal nő. Elhalasztották a döntést a fizető parkolás kibővítéséről.

187 · Apr 25, 2018 04:56am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Koncesszióba adják a városnéző buszok piacát - nincs döntés

A közgyűlés nem tárgyalta a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós beszerzési eljárás eredményét is. A legjobb ár-érték arányt tartalmazó érvényes ajánlatot a Program Centrum Utazásszervező Kft. és a Mr. Nilsz Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. közösen tette, így ez a konzorcium a közbeszerzési eljárás nyertese havi 25 millió forint ajánlati árral. Cserébe ők üzemeltethetik a városnéző buszok piacát hosszú ideig Budapesten.

Elnapolták

Szavazzon Ön is! A városnézőbusz-pályázat eredményét

(Borítókép: A Lánchíd hídmestere. Fotó: Bődey János / Index